[22] 依個IG有好多簡單既食譜

396 回覆
271 Like 108 Dislike
正wo
呢半年鍾意咗煮飯
支持!
大家可以交流下,我咁好多香港人依1,2年都煮多左好多飯
已fol
多謝絲打

香煎脆皮三文魚柳
細個既時候,屋企好多時晚飯上面都會出現蒸魚,個陣時二三十蚊就可以買到條新鮮魚仔返黎蒸。但係今時今日,好日都唔入街市既你,發現原來想食下魚都唔係咁簡單,係咁既時候,急凍既三文魚柳就會係你既好選擇。煎三文魚我諗大部份人都識,但係點樣做到外皮脆而肉質嫩滑,只要記住以下依幾點,就可以食到出面高級餐廳既質素既三文魚

材料
急凍三文魚柳 2舊

照燒醬汁
醬油 1湯匙
味醂 1湯匙
清酒 1湯匙
糖 半湯匙
如果想要照燒汁三文魚,倒晒上面既調味料落煎魚三文魚既鑊煮到杰身

做法
1) 將急凍既三文魚拎出室溫解凍最少半個鐘
2) 用浸既方式輕輕沖走表面既污積同塵
3) 用廚房紙完全印乾魚柳既表面
4) 係魚既表面灑上鹽同黑胡椒,醃10分鐘左右
5) 開中火,落小小油,將有皮既一面放落鑊,唔好郁舊魚煎佢5-6分鐘
6) 係魚既側面你會見到舊魚熟既程度,當魚身有一半都變成熟之後就可以反轉條魚
7) 將另外個三面各煎15-30秒就可以上碟
(亦可以用出面餐廳既做法,係煎緊皮既同時用匙羹將魚油從鑊中不停淋上魚身至熟透,不過就比較麻煩)
支持
見到好多食譜都好正!
btw想睇多啲類似泰國/印度嘅香料菜!
好,泰國野我都好鐘意食
點解無啦啦bam你?
正呀!多謝你!等睇你出
我都想知點解豬閪要bam我
可唔可以請教下整炊飯其實要落幾多水
今晚自己整左個豬腩片菇椰菜炊飯,煲3嘜米
水就跟返平時煮飯個水量
但變左煲生米之後加返多少少水再焗下就熟返
唔識預落幾多水
應該唔會喎,你啲椰菜同菇仲會出水
會唔會下面是但一部錯左?
1 你啲餸有無炒完先放入飯煲,聽你講都幾大煲較難熟
2 你會唔會加哂餸先睇條水線黎加水?
啲材料無炒就掉哂落煲一齊煮可能太大煲
一落米就跟返水線啦
唔該哂

當煮西餐既時候,好多時蔬菜類既選擇不外乎沙律菜或者洽下啲紅蘿蔔薯仔。今次推介依個杏鮑菇既沙律,做法非常簡單,可以一早撈好晒放入雪櫃,當處理好其他主菜之後拎返出黎拌碟又得,作為頭盤亦都非常開胃

材料
杏鮑菇 4-5條

醬汁
味噌 1湯匙
沙律醬 1湯匙
醬油 1湯匙
味醂 1湯匙
日式芥末 半湯匙

做法
1) 將杏鮑菇用廚房紙抹乾淨表面
2) 將所有杏鮑菇中間切一刀,一分為二 (如下圖)
3) 開中火,用白鑊烘乾菇既表面直至金黃色
4) 兩面都金黃色之後,拎出黎等杏鮑菇灘凍
5) 將醬汁部份既材料全部放入一個盒入面再撈勻
6) 然後將所有杏鮑菇切成細條,放入醬汁盒內撈勻
7) 蓋上盒蓋,放入雪櫃冷凍最少30分鐘即可
8) 食用時可以隨喜好灑上蔥花或者芝麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞