[22] 依個IG有好多簡單既食譜

396 回覆
271 Like 108 Dislike
加油 巴打
多謝支持

之前介紹過大家買一樽煮潮汕菜必備既調味料 - 普寧豆醬。其實除左用黎煮雞之外,有另一樣同佢非常之夾既野就係通菜。材料同做法都非常之簡單,只要記住以下兩點,就可以煮到又好味又唔會變黑既通菜
煮通菜緊記以下兩點,要大火同埋煮2分鐘左右就好上碟

材料
通菜 1札
蒜頭 4瓣

調味料
普寧豆醬 2大湯匙
糖 1茶匙
魚露 1湯匙

做法
1) 將通菜先用水浸半小時,洗乾淨再掠乾水份
2) 將洗乾淨既通菜切成三份,令佢煮既時候容易啲
3) 蒜頭切成蒜蓉備用
4) 開大火加入2-3湯匙既油,油熱後放入蒜蓉爆香
5) 將所有通菜倒入鑊中,繼續用大火炒1分鐘
6) 之後加入普寧豆醬,糖,魚露再炒1分鐘至均勻即可上碟
有冇多d 台式食譜? 想煮柯仔煎,點樣可以整到台式咁透明一舊舊
柯仔煎我未整過,可以研究下
次次去台灣都一定食,但又唔係真係好好食
巴打可以睇住其他台灣食譜先
外國撚表示多謝樓主
岩用就好

南瓜豆腐煲
南瓜其實係一種非常之有營養既食品,唔單止熱量低纖維高,食完仲會有滿滿既飽肚感。無論係老人家定小朋友,甚至係減肥做GYM既人仕都非常適合。今次利用南瓜黎配上豆腐,除左營養滿分之外,用黎送飯亦都超級開胃,做法簡單,絕對係懶人健康既首選。

材料
栗子南瓜 半個
豬絞肉 100g
硬豆腐 1磚
蒜蓉 適量
蔥白,蔥花 適量

做法
1) 將南瓜去皮去籽,然後將3份2切成一口大小,隔水蒸10-15分鐘至腍身
2) 將蒸好既南瓜用匙羹壓成南瓜蓉備用
3) 將剩返既3份1南瓜切成細細粒備用
4) 開中火,加入少少油,然後放入豬絞肉,煎2-3分鐘直至表面微微金黃
5) 放入蔥白,蒜蓉略炒,然後加入250ml既水至滾起
6) 將所有南瓜蓉倒入,然後攪勻
7) 放入已切粒既豆腐,南瓜丁,轉細火然後蓋上鍋蓋煮約3分鐘
8) 最後睇下南瓜蓉既濃杰程度,唔夠杰身就轉大火煮佢1,2分鐘至收水
9) 最後可以加上適量既鹽,再灑上蔥花即可
南瓜again
多謝分享
lm
有咩得罪你
其實日本南瓜真係幾好食
純粹唔鍾意南瓜
無乜野順便幫你推下post
多謝晒
BTW 有D咩野你鐘意食
好多野都鍾意食
突然諗起魚柳,除左開粟米羹仲可以點整?
或者教下啲菜式係用焗爐整?覺得自己哂左部焗爐

懷疑你係咪識我,我早兩個星期買左兩舊魚柳未整
焗爐最簡單真係焗雞,一定好食
下面個張係肉醬長通粉
但係依兩個餸上次整個陣都無特別影相,要再整先出比你
唔識啦
咁等你出食譜啦
個焗雞同肉醬長通粉好正
俾朱西BAM 完一個, 仲要死去開另一個
食左落肚都背脊骨落啦
好, 不過夏天真係唔係好想搞個焗爐住
呢排個焗爐都係用嚟整麵包/蛋糕
我2樣都唔識整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞