Audi 巴打揮手區 6

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
S tronic = 雙離合, Multitronic = CVT
只有VW或者A1 A3呢啲打橫擺嘅有乾
A4 A5副偈打直擺係冇乾式, 所以如果係用S tronic一定係濕式雙離合
但係1.8清一色 Multitronic CVT (除非你買到棍波...)
而Multitronic CVT係垃圾到Audi自己停產

而B8 B8.5 副1.8/2.0係煩到仆街嘅EA888 Gen2, 只有最尾期45TFSI係改良後冇咩問題嘅Gen3

記住EA888 Gen2 + Multitronic = 咪L買就得

轉載自隔離post 既 13wis.巴打
師兄們有無人有de chrome 好介紹?
想知用ami藍芽(?)同普通嗰啲fm藍芽有咩分別
除咗可以係mon睇到播緊咩歌之外
我都有興趣呢部,如果換車同唔換電車的話
正確,睇入偈油個位就得
要整咩??
將會收架二手a5
到手後會換哂所有消耗品同埋4條呔,想搵間專科車房做順便打好個關係,有咩事架車跪低咗都可以去佢度搞
最後唔係之前講果兩架
之前講果架16.8係車行放車,依個價係上會價,我搵人上架又話要落訂1.5萬,入水 大撞 波箱 引擎有事先會退,我無信心所以就睇下一架
18灰色果架係假盤,無人應機

依加睇緊架18.8灰色
正常,我Esso 21年A3行到800-900
咁癲。。。

我第三缸shell fulesave ,都係行得6、700

明顯少過esso

未試過Caltex ...遲d 申請張-$4.5 試下
我揸開得 深夜高速Caltex唔好試,好易中招
想問吓大家個原廠bluetooth/carplay係咪都會間唔中斷一斷線?有冇解決辦法?
如果21年 要返去update
岩岩pass路試準備做P牌仔, 我既dream car 係A5 (睇緊2013年既A5)
但係幾乎個個人都話舊BBA=整到仆街, 何況我仲係P牌仔
雖然2013 A5 係行B8.5 波箱應該會好啲, 不過係咪都唔建議P牌出呢個年份既A5? (同埋應該泊室外)
睇左好多post都有人推薦IS250 (利申中意房車), 但係我睇個價錢又唔係平好多 (2010年), 所以先糾結緊不如直接比多小小買自己一直想要既車
睇你字裡行間都係想買
所以你買啦
撞花唔好心痛就得
有個朋友楂A5 1.8T, 波箱問題其實就唔覺有﹐但反而唔知點解成日壞冷氣 整咗最少兩次。 除此之外部車用咗年幾其實問題都唔多﹐係食計油,不過問題都唔大最多咪去油站買一支倒返落去。

部車揸起上嚟係幾爽嘅,用sport mode+paddle shift 係有啲賽車feel
啱啱拎P,早兩日去showroom睇過架Q3 Sportback覺得好型仔好啱心水想落訂,主要接送屋企人,問咗sales話有現貨,請問各位有冇咩要特別注意
咁P牌仔揸A5會唔會算比較大部難控制? 利申pass棍van未揸過私家車
唔驚, 4.7m 車長其實唔算太大部 而家啲車全部都有前後sensor,泊位都冇乜問題。

不過你由貨Van轉做私家車要慢慢習慣前邊個車頭多咗個engine, 要feel下點樣預番位
啱啱換咗部13年2.0 A5係長同闊多咗少少要習慣
上一部車都長闊4.5x1.7 睇落差唔色
但泊車嗰啲的確要適應下
特別係個闊車長反而冇乜問題

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞