Audi 巴打揮手區 6

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
我呢部係代步 所以平時用都想smooth少少
依家 未改已經不停入油
推上500匹黎代步仲想慳油
不如考慮下出部e tron gt?

ECU我都係一知半解,代步既話可能寫到低轉果陣空燃比同turbo壓縮比高d ,3000轉之後先慢慢加大噴油量?

利申:乜9都唔識純9up
其實部車出奇地慳油 因為我成日行highway 去到一定速度cruise 佢只會用四個汽缸 宜家徘徊喺 13-14l/100km
但都唔想改完油耗太過分 以前有一部 改咗catless audi 20l/100km

Etron GT 100幾萬港紙 我呢啲窮學生冇可能
但係代步車其實你改黎為咩先
比你寫要engine map最好都要寫埋波箱,唔係到時要抬波箱 慳埋d油錢都唔夠比
因為得一部車 所以想平時返學出街都可以踩兩腳

好啦我再同shop研究吓先 多謝晒巴打嘅解答
v8仲要改先夠你踩
如果你要踩係想加速快推背既話其實好難慳
或者可以寫2份map 唔同mode唔同輸出?
b8 2.0食偈油嘅通病好嚴重,身邊有兩個朋友都奶嘢,啲鬼佬亦都係咁講。我其中一個朋友早幾年喺二手車行買返嚟,揸咗一兩日已經開始要整,最後搞到好麻煩。而且而家b8.5二手都係幾萬蚊,冇乜原因要七皮嘢買部b8。
有 我諗住寫一間叫APR嘅公司 佢哋個Map係可以舒適模式同埋運動模式唔同輸出 可以淨係sport mode 有 crackles and pop
其實想問吓點解福士嗰啲2.0 永遠都咁食偈油 聽咗好多年
其實gti/a3嗰隻ea113/888反而冇乜嘢,有都係較小嘅問題,但係a5嗰款打直擺嘅2.0就麻煩好多
12-15年嗰堆s3 sb有無啲咩要留意
見到大部分都係$14-16k呢個價位
一直都想入架玩下
$14-16k平成咁
比你買到架s3你都唔好要啦

終極積木車
仆街我打錯野原來
$14-16萬
4.0 tfsi… V8 NA 仲講Tfsi
你真係慢慢shop好晒map完V8慳油先講啦
what a joke V8要靜pops and bangs 不嬲dynamic mode就有
A5 應該講緊b8 / b8.5 個代= EA888 gen1 gen2
呢兩代係衰漏油多
b9 用 gen3 就好好多了
audi 4.0 is twin tur
舊款4.2 先至係 NA
冇計啦我窮人得一部車咋 冇理由日日揸出去 做響喉撚
不過本身架車 真係完全冇聲 我而家 改咗咗條英國cat back V8把聲先出到嚟
唔好玩啦
B8 RS5 V8邊度有turbo
B9 就用V6 twin turbo
JM9
APR 咁出名
gen3 2.0 個piston 先整多層介子解決到燒偈油既問題,1.8 都仲係得一層
肉眼睇唔到既邊有人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞