IT 界討論區:FG IT輔導中心(12)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
第一日番工公司叫我遲D番,係咪正常

你係第一日返完佢叫遲啲,定係hr 係電話到叫你遲啲
前者代表呢間係一間hea 公司, 後者可能係hr / 你個ger 有啲野同你搞, for example , briefing 要時間準備or 等果條友返到先得

email傾第一日番工D野佢比個時間係遲正常番工時間小小
今日笑話

資訊科技助理
網路夥伴有限公司 - Kwun Tong, Kowloon
學歷要求: 文憑/高級文憑
薪金待遇: $8,000-$10,000

工作地區: 觀塘區
工作經驗: 一年經驗

發佈時間:
截止申請時間: 2017-06-26

1. 每月$8,000-$10,000, 醫療保險(Logical thinking, detail-orientated, organized, team player with gd comm.skills), 星期一至五: 上午9時半至下午5時半及星期六: 上午9時半至下午1時半, 每週工作5天半(Computering knowledge in Email )

2. 專上教育

:文憑/證書課程; 1年經驗; 良好粵語; 一般普通話; 良好英語; 良好中文讀寫; 良好英文讀寫; 懂PhotoShop; 懂Microsoft office; 懂MS SQL Server; 懂HTML/XML; 懂Flash; Knowledge of PHP, up-to-date Internet & Website technologies, (Java script, MS Access is an adv.) . 3. maintenance & support of Web application, support Email & online marketing, update product information web page, product photo taking & editing, provide technical support to daily operations
今日笑話

資訊科技助理
網路夥伴有限公司 - Kwun Tong, Kowloon
學歷要求: 文憑/高級文憑
薪金待遇: $8,000-$10,000

工作地區: 觀塘區
工作經驗: 一年經驗

發佈時間:
截止申請時間: 2017-06-26

1. 每月$8,000-$10,000, 醫療保險(Logical thinking, detail-orientated, organized, team player with gd comm.skills), 星期一至五: 上午9時半至下午5時半及星期六: 上午9時半至下午1時半, 每週工作5天半(Computering knowledge in Email )

2. 專上教育

:文憑/證書課程; 1年經驗; 良好粵語; 一般普通話; 良好英語; 良好中文讀寫; 良好英文讀寫; 懂PhotoShop; 懂Microsoft office; 懂MS SQL Server; 懂HTML/XML; 懂Flash; Knowledge of PHP, up-to-date Internet & Website technologies, (Java script, MS Access is an adv.) . 3. maintenance & support of Web application, support Email & online marketing, update product information web page, product photo taking & editing, provide technical support to daily operations

識JS,PHP,SQL,HTML, full stack既要求但人工仲低過食蕉
apply咗份software engineer trainee
但原來去中國做
有食宿供應,半年加一次人工 15k 雙糧花紅
train兩年
做唔做得過?

而家有一個offer 但14k冇雙糧

中國邊個市先

你hd grad?

東莞
我ug
apply咗份software engineer trainee
但原來去中國做
train兩年
做唔做得過?

中國邊個市先

你hd grad?

東莞
我ug

8大 定 ou

大陸個post 計港紙定人民幣
但原來去中國做
train兩年
做唔做得過?

中國邊個市先

你hd grad?

東莞
我ug

8大 定 ou

btw ou 都唔係call 14/15 呢個價,跟返大隊call 返16, 17k
我想問下大家有冇遇過一個情況係
簽住一份工約,一個月先後返工
但期間收到第2個offer然後accept想做,打返過去第一份工講唔做
咁樣得唔得
但原來去中國做
train兩年
做唔做得過?

中國邊個市先

你hd grad?

東莞
我ug

ug呢個價都考慮 鬥折墮?
但原來去中國做
train兩年
做唔做得過?

中國邊個市先

你hd grad?

東莞
我ug

8大 定 ou

btw ou 都唔係call 14/15 呢個價,跟返大隊call 返16, 17k

出港紙
梳,我好垃圾
但期間收到第2個offer然後accept想做,打返過去第一份工講唔做
咁樣得唔得

試過 冇問題
咁樣得唔得

咁樣得唔得

試過 冇問題

因為我諗緊會唔會唔係咁好意思
咁樣得唔得

咁樣得唔得

咁樣得唔得

咁樣得唔得

咁樣得唔得

份contrct都有寫未過proba大家可以無條件解約
即係佢可以炒你 所以根本唔需要唔好意思
lmlm
點樣可以扮識Unity
如果IT degree
白紙+ 揼code好屎
但都叫講得下寫得下
請問in BA生唔生存到
求巴打解答
諗住冇人請就做data centre operator算
好似門檻最低
Fresh grad咩都唔識 有錯勿屌
點樣可以扮識Unity

寫一隻game出黎demo
如果IT degree
白紙+ 揼code好屎
但都叫講得下寫得下
求巴打解答
好似門檻最低

BA吹水
間cyber universal 又請人
間cyber universal 又請人

請咩位
如果IT degree
白紙+ 揼code好屎
但都叫講得下寫得下
求巴打解答
好似門檻最低

BA吹水

其實吹水有咩壞處
我見好多做mgnt既都係吹水為主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞