IT 界討論區:FG IT輔導中心(12)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
周公上黎問我ASM同Aftership咩評價

周公上黎問我ASM同Aftership咩評價

咁慘不忍睹既
million tech點睇

推一推

係咪無連登仔做過或者in過呢間

推一推

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=WK&message=6472095&page=24

推一推

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=WK&message=6472095&page=24

13.5 點生存
Join左你就萬劫不復

得13.5k仲要7x24
不了

三大CS學渣嚟緊9月Final Year
如果之後都想喺web嗰邊發展嘅話有冇特別咩 technology 而家學定係有幫助?

另外 framework 方面 laravel 同 django 都有接觸過,但係就冇點玩過 js 嘅 framework
而家係咪最興 React 同 Angular?
如果之後都想喺web嗰邊發展嘅話有冇特別咩 technology 而家學定係有幫助?

另外 framework 方面 laravel 同 django 都有接觸過,但係就冇點玩過 js 嘅 framework

FYP 唔好寫application, 想寫application第日出黎做野做到你想嘔

FYP寫application咩都學唔到

入邊d CU出黎既同事都好勁,其它多數都係ust 同埋法腸
基本上,只有一,兩日時間學一樣完全唔識既野,之後就要邊做邊學

三個月學左咁多野
Btw點解唔做vendor 做bank?人工?

vendor應該俾唔到24k fg

個世界總有人得

香港邊間it vendor/si可以出到fg 24k

香港公司 應該冇 大陸,外資可能有機

ibm,accenture 夠大vendor 啦,fg 都唔夠20k,係香港我都覺得做bank 好d,法資bank trainee 一年contract,轉返perm 有 3X K,唔博d 點轉 其它同事平時7點就走晒,一個星期有一日可以係home working,星期五又hea 半日,其它福利都唔錯 ,做左幾年再搵工跳,跳返入vendor 都得

聽落好撚正
難唔難轉perm?

FYP 唔好寫application, 想寫application第日出黎做野做到你想嘔

FYP做網頁連APP都唔知做左乜鳩
好彩Extend個半年做下Machine Learning有D野見得人

入邊d CU出黎既同事都好勁,其它多數都係ust 同埋法腸
基本上,只有一,兩日時間學一樣完全唔識既野,之後就要邊做邊學

三個月學左咁多野
Btw點解唔做vendor 做bank?人工?

vendor應該俾唔到24k fg

個世界總有人得

香港邊間it vendor/si可以出到fg 24k

香港公司 應該冇 大陸,外資可能有機

ibm,accenture 夠大vendor 啦,fg 都唔夠20k,係香港我都覺得做bank 好d,法資bank trainee 一年contract,轉返perm 有 3X K,唔博d 點轉 其它同事平時7點就走晒,一個星期有一日可以係home working,星期五又hea 半日,其它福利都唔錯 ,做左幾年再搵工跳,跳返入vendor 都得

聽落好撚正
難唔難轉perm?

睇dept,hr dept個d就好難,呢輪佢地focus 係automation,會多d 資源請人,通常1年轉唔到都會走
7*24 oncall 13.5k, 仲考慮..?
我睇到火都來
讀書讀撚壞左腦
對得住你屋企人?

唔怪得IT一直比人當狗
原因唔係冇, 咁既OFFER都仲1516

好彩Extend個半年做下Machine Learning有D野見得人

仆街啱啱先揀完FYP走咗去做 application
不過個topic同下面位巴打一樣要用到Machine Learning
希望都學到啲嘢啦

不過個topic同下面位巴打一樣要用到Machine Learning
希望都學到啲嘢啦

我覺得你就算FYP唔做application,你都要認識下點寫同接觸下,如果唔係見工有written test既話,人地好難請你,尤其寫web,at least要識最basic既野

希望都學到啲嘢啦

我覺得你就算FYP唔做application,你都要認識下點寫同接觸下,如果唔係見工有written test既話,人地好難請你,尤其寫web,at least要識最basic既野

多謝巴打意見
其實就係想抽時間出嚟學多啲 web 嘅嘢,basic 嘢讀咗3年都叫有個根基,但係一路都冇點自己搵嘢去學
不過唔係好清楚web app/ software 嘅走向,所以想知有冇咩係會有潛力
我睇到火都來
讀書讀撚壞左腦
對得住你屋企人?

唔怪得IT一直比人當狗

連正苦資助比科學園請人都14k起啦
我睇到火都來
讀書讀撚壞左腦
對得住你屋企人?

唔怪得IT一直比人當狗

連正苦資助比科學園請人都14k起啦

http://www.itf.gov.hk/l-tc/Forms/gsp-ip-spc-guide-201612-c.pdf

希望都學到啲嘢啦

多謝巴打意見
其實就係想抽時間出嚟學多啲 web 嘅嘢,basic 嘢讀咗3年都叫有個根基,但係一路都冇點自己搵嘢去學
不過唔係好清楚web app/ software 嘅走向,所以想知有冇咩係會有潛力

最好抽d時間出黎自己寫下d想寫既野,最好一腳踢研究下frontend backend 同database, 一地問起上黎都可以談得上嘴
至於framework 方面,其實好難話有咩值得去學,因為成日都變,有時覺得岩自己用同就手就拎果隻去做,最緊要個concept要清晰,知道自己做緊乜
FYP是但啦, 有叫做好過無,

concept清最重要

希望都學到啲嘢啦

多謝巴打意見

最好抽d時間出黎自己寫下d想寫既野,最好一腳踢研究下frontend backend 同database, 地問起上黎都可以談得上嘴
至於framework 方面,其實好難話有咩值得去學,因為成日都變,有時覺得岩自己用同就手就拎果隻去做,最緊要個concept要清晰,知道自己做緊乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞