IT 界討論區:FG IT輔導中心(12)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
(老電)
有個gt第一日返完黎就辭職 完全唔知咩事

問返人原來係intern 明明無人郁過佢

可能有第二間好啲既煙腸,老電煙腸周街都係, 城大asso 早年成個課程同pccw 合左,成個課程都有份做煙腸

但gpa 2.0左右都可以有老電intern
睇黎真係有手有腳就得
有無人知fdm account manager interview大概會問d咩
inhouse翻左個幾禮拜,頭個星期睇doc,宜家開始del bug
話說前幾日去左間都算係大公司見programmer, 見到最後個HR問我剛剛fresh grad開價19K會唔會太高, 我話最多減1-2k, 佢仲繼續問我話憑咩俾咁高人工, 我同佢講話我做過1年intern, 之後佢好似有D不滿咁

利申: CUCS, 今年FG

睇skill多過經驗啦
真係熟人地個套係絕對冇問題,咪解釋返有幾熟佢套野

三大有人連hello world 都寫唔到

我覺得可能係個HR唔知programmer市價幾多啫, 咁我又唔會連Hello world都唔識寫既, 話曬我FYP係寫Web application

大學fyp 寫application 唔講人地以為你讀緊ive

其實有咩問題
前後4年都讀左幾十個Theory course...寫application唔好咩
第一日番工公司叫我遲D番,係咪正常

你係第一日返完佢叫遲啲,定係hr 係電話到叫你遲啲
前者代表呢間係一間hea 公司, 後者可能係hr / 你個ger 有啲野同你搞, for example , briefing 要時間準備or 等果條友返到先得

前者代表呢間係一間hea 公司, 後者可能係hr / 你個ger 有啲野同你搞, for example , briefing 要時間準備or 等果條友返到先得

兩年exp 開始心思思轉工

未夠一年都想轉

呢行轉工頻繁都唔會比人話jumpy

兩年exp 開始心思思轉工

未夠一年都想轉

想問下 喺Kerry logistics度做it好唔好做 17k jd話咩都要做因為係headquarter 成日ot?
利申:三大fg
想問下 喺Kerry logistics度做it好唔好做 17k jd話咩都要做因為係headquarter 成日ot?

大到如孖loan都唔使日日ot, 我唔覺得加里要

利申 鳩up

未夠一年都想轉

apply咗份software engineer trainee
但原來去中國做
有食宿供應,半年加一次人工 15k 雙糧花紅
train兩年
做唔做得過?

而家有一個offer 但14k冇雙糧

拖左我成兩個月
又話申請乜又話申請物
結果開17k offer+無雙糧

拖左我成兩個月
又話申請乜又話申請物

無雙糧都有bonus下話

拖左我成兩個月
又話申請乜又話申請物

無雙糧都有bonus下話

「如果公司賺大錢會按比例分少少獎金」
同無有咩分別

原本已經唔算好有興趣又遠
做下仆街仔7月正式簽約前再搵過份算
apply咗份software engineer trainee
但原來去中國做
train兩年
做唔做得過?

中國邊個市先

未夠一年都想轉

有更好offer 點解唔走, 做vendor 有開工無收工慘過inhouse

大到如孖loan都唔使日日ot, 我唔覺得加里要

利申 鳩up

咩post
但原來去中國做
train兩年
做唔做得過?

Fg?
我都想搵份唔係香港做既
但原來去中國做
train兩年
做唔做得過?

中國邊個市先

你hd grad?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞