達拉斯小牛 2021-2022 討論區(4)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
佢真係以為個個都係Dirk
希望新gm 真係要trade 吓
gm咪古班
駁唔到
KP要傷到幾時 下場又打唔到
Bone bruise 正常三個禮拜
好似係話day to day 不過我估應該索性抖到all star後 呢啲big man都係穩陣啲好 希望出返嚟唔使慢慢攞態 真係攪唔撚掂

不過呢兩場無咗thj同kp真係有啲分別 打撚死當值雖然兩個成日畀人屌貴
kidd成日放流料
老實今季有無thj其實影響唔大 jb某程度頂到d
kp就幫手拉到下空間嘅 肥仔多d位剷 缺陣呢幾場反而比較明顯
Embiid 嗰次抖咗三個禮拜所以我先咁講 冇咗kp好似未試過守到對面低過100分
講真隊中冇左kp 攻守都有影響
可惜佢出席率唔穩定
thj 主要係分擔下出手權
我覺得要jb同肥仔夾到 其中一個要有水準以上catch and shoot 好似lavine ddr咁先得

依家睇落都仲係輪流run隊波 叫做有條友做保險可以俾炸彈佢 但係離top都仲差咁啲
係 jb都係要球權 效果上同場變咗1+1<2
但係佢已經係同肥仔夾得最好嘅guard之前dsj wright richardson好明顯都唔夾
如果佢練得成c&s三分就perfect
今季啲三分仲係未穩定 好明顯無啲中距離咁有把握 希望kidd會教下佢點練
佢練得成c&s 3分, 有中距就肯定唔止叫20M一年
到時咪又係季尾續唔到佢
根本成隊波天賦都係咁多, 繼續用留呢班都只係一輪遊, 都唔會強求再會開發到咩新技術
進攻戰術又係打肥仔1個, 係防守暫時好左 (只限KP在陣)
但到最後都係奮力戰敗
連續3年都係一樣劇本
仲悶過睇大台劇
老闆有人情味,專開溢價合約比普通員工
有好既三分肯定唔止20m啦 不過得番半季好難練
就算比佢練到 都唔見得行得遠 隊波基本上冇咩開發潛力 9成人都到左頂 學你講去到playoffs都係得肥仔靠得住
講真如果季尾唔s&t 係高價續番dfs同Jb 我肯定肥仔幾年後實走人 佢唔同司機係牛養出黎有感情 佢呢啲擺明一入nba去邊隊都掂真係唔需要再同你嘥時間玩人情籃球
之前DFS 放風想要15M,幾想Nico試同巫師trade
用DFS+Maxi 換Kuzma ,八川同以色列仔是但兩個
不過老細話唔會換就算鳩數吧
Dfs+maxi 有咩可能換到兩個呀 唔好玩啦 你出埋Jb拉埋紐約做三方叫佢貼多一兩個潛力就有啲可能既 單係dfs同maxi巫彩你都傻啦
其實等肥仔玩多啲off ball仲好 一來佢係皇馬其實打off ball多 其次佢set pick比jb打high pick and roll 威力好大
仲有佢catch and shoot命中率唔錯

唯一問題佢嚟幾年都係打一球在手 要佢轉應該要等dragic嚟屌醒佢
最簡單就係簽多粒星持球
jb打亂戰搶下分就得 能力上令佢食唔晒球權
比rick寵慣左要持球就難番轉頭, 除非有個key ball好既指揮官 (dragic, rondo, cp3呢類地板控), 否則佢應該都要key埋個super max contract
諗起都覺辛苦
同埋肥仔幫jb pick其實都無咩殺傷力, jb無doncic既視野, 身高同身體質素, 最重要係唔似doncic draw到double or triple team, 入左去都未必交到波出黎, 仲隨時浪費埋其他人個企位
如果JB同肥仔做到p&r / p&p, rick一早咁樣打而唔係將JB放bench
好簡單 就係要咁 現階段你比肥仔玩多啲無球都冇用 去到playoffs你都係要佢控番曬 就算你比jb玩肥仔幫佢set pick都唔係咩好玩法 常規賽仲可以咁玩 但一到playoffs 對住水準以上既防守者 jb個效率一定靠唔住 講到尾冇另一個星級持球點基本上唔洗玩
Jb 今年eye test 表現咁好仲有pick and roll ball handler ppp 有成1.03 我覺得如果比肥仔佢做screener可以更上一層樓 無論係用嚟比jb down hill 剷籃同中矩定比luka點菜都好 我都覺得可以試

rick年代玩賭仔套heliocentric offense先唔見佢地同場 同埋我記得嗰時有幾場late game玩luka screener玩到有聲有色 不過之後冇再用個個以為留戰術for po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞