Leveraged ETF 討論區 (15)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
其實如果係64/631 quarterly rebalance,唔算太難捱,以上面講嘅2018同MDD最深嘅2020嚟睇

12/2018
64:
MDD ~33.5%
月底倉值大約=4/2018月底
倉值重新破頂:3/2019
即係由8/2018 捱到3/2019,即係7個月

631:
MDD ~24%
月底倉值大約=4/2018月底
倉值重新破頂:3/2019
即係由8/2018 捱到3/2019,即係7個月

03/2020
64:
MDD ~15.6%
月底倉值大約=11-12/2019之間
倉值重新破頂:4/2020

631:
MDD 反升咗2.6%
油價八十幾
Sco 算唔算抵入
補充多一項,2018嗰轉,TQQQ 返家鄉嗰個月(11/2019),64升咗38%;631升咗45%

2020無乜殺傷力,唔計鳥
整理得幾好
我完左d sp都諗住入
我𠵱家行82,應該準備潛好深
呢個係pv test出黎?
實際個MDD會再高d
80TQQQ 20TMF
2018:
MDD: 46.4%, ~9/2017
重新破頂:4/2019

2020:
MDD: 43.6%, ~6/2019
重新破頂:4/2020

即係2020年嗰次反彈得太快
2020 2-5月差唔多你是但揀一日rebalance都賺十幾%
Flat Yield Curve >6個月嗰下
我會Rebalance 做64比/6-3.5-0.5比
所以潛水我都冇咩所謂喇
啊,你提咗我,上面啲數係sim 3/6/9/12月底 rebalance
你唔好話3月18號rebalance
我無整到咁仔細,我個excel 淨係可以揀月份然後自動揀當月最後嗰日
唔識寫點揀月份 我係每63個trading days reb一次
留名
我好蠢咁用手加咗日期,日月年各1個cell
隻新2x VIX ETF 其實過咗SEC未
類似日期既野spreadsheet會認得 咁樣先可以將幾份data擺落同一張sheet到
最麻煩係我搵油價結果油市唔只開一-五 d日期唔會match 要用vlookup先對到
咁其實真係跌得傷:
2018(-58.67%,TMF升15.01%)
2015(-49.29%,TMF升17.54%)

其他都無乜大不了
TechnologyAccurate89 11 hr. ago
What happened to them supposed to start trading on 1/12? It came and went and still not listed

Adderalin 11 hr. ago
No idea. I was looking forward to trading them too. :(
有時Google Finance啲資料無啦啦會少咗1日 😂😂
搞到對唔到好麻煩
無錯,呢啲時候我會好炆
所以樓上82巴打我只能夠sim 80% TQQQ比你,其他資料我無整理到raw data 落去
分文件裏面有冇講QQQ同TQQQ過去10年20年 比較?突然間想知買咗佢哋10年20年嘅分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞