Leveraged ETF 討論區 (15)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
沒錯 有時留下cash買貨都還好
自己唔太偏向全倉
點解係voo 唔係upro?
TMF咪就係變相比你賣黎入TQQQ用囉
而家入TQQQ跟住TQQQ跌 等TQQQ跌完你先想入TMF到時TMF又跌 左一巴右一巴
頭先down咗Yahoo Finance NDX data試吓做5qqq/qqq5 simulation玩吓同tqqq比較吓
Test period由2011年1月1日開始去到2021年12月31日
原因係2011年頭係2008年股災後重返ATH
2008年之前唔洗sim都知會跌超過99%渣都冇
2009-2010係股災後嘅recovery period 如果用埋嚟backtest即係假設咗避過股災後再成功撈底 個result對長揸backtest參考價值就好低
Initial balance = $10000
2011-2021 11年NDX 5x daily rebalancing simulation = $2,355,730 (Annualised return = 64.30%)
睇落11年升到200幾倍preformance好好 但係呢個數未計expense 5qqq/qqq5嘅expense ratio都係極高
根據發行商嘅Key Information Document寫係6.18% per year
我簡單化地無視non-trading days將 每日收市價x (1-0.0618)^(1/trading days per year)
雖然計出嚟個數字係唔準 但係只係用嚟同tqqq比較得出個大概概念 個誤差應該唔會影響太大
計出嚟結果Final balance = $1,171,948 (Annualised return = 54.20%)
同期用$10000買入TQQQ = $1,082,252 (Annualised return = 53.09%)

做完Simulation感想就係即使2011-2021呢10年咁龍5qqq/qqq5 return都只係贏tqqq極之少 原因係expense ratio太高長線持有對return影響太大
但同時風險就要承受tqqq嘅1.6倍
5x leveraged drawdown 60-70%唔係少見 2020年3月drawdown更加去到91%
5qqq/qqq5如果要買都真係少本短炒玩吓就算 長揸就唔會考慮了
upro同5spy/sp5y略略計過return都係差唔多冇大分別
有錯嘅話歡迎各位巴打指正
你有無睇晒全條片㗎
將軍死不退兵 點算
點解你覺得要賣?
重睇 4:17 - 7:05
奶野
Marks話賣股嘅決定因素係隻股嘅基本面改變
明你講乜
Sorry 以為位巴打無睇片
寫意喝啖茶想推介條片
但係大家以為想佢想問賣唔賣股票好
一場誤會
證明我哋stronghold意識太強
好嘅股唔怕sh呀
最少我有信心sh tsm/msft/aapl
休市都咁多人回post
有個YouTuber翻譯咗Joseph Wang嘅訪問。Joseph曾經喺聯儲局工作過,睇完個訪問會對解讀美聯儲有幫助。條片比較長,不過幾充實。
佢覺得而家美股市場嘅情緒過於樂觀。
Part 1:
https://www.youtube.com/watch?v=L1q8x92Z8T8
Part 2:
https://www.youtube.com/watch?v=6029TEj_4hY
呢個YouTube 都幾顛 用咁多時間翻譯
佢平時啲片分析都OK
Bookmark先
係咪講緊我哋
今日係美國BLM日假期休市 大家今晚可以早D訓

Martin Luther King, Jr. Day Market Closure
U.S. Markets, Monday, January 17, 2022
All U.S. markets will be closed in observance of Martin Luther King, Jr. Day.
There will be no Pre-Market or After Hours trading sessions.
回調即係特價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞