Leveraged ETF 討論區 (15)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
sco就跌穿10蚊又三殺
今朝Bloomberg先講對沖基金大手入緊原油
上次我都講過,第二次插如果vix 唔升就仆街
你睇下今次跌成咁,vix只係去到27

wallstreet 經理金句 : every news is bullshit , only the vix

正路由高位跌到咁,d人係驚的話應該乜都唔理就轉入債先

而家好似個世界開始連美債都無信心

係一個大升浪入面
我之前SCO渣太多 因為近排係咁三殺所以SCO比例都係偏高
最近一路減到而家8%到
如果幼幼都唔address呢個問題可能要焗住用番TMF

worse case scenario係2003/9 - 2008/5
大盤冇乜升過但油價升左成5倍 SCO唔見97%
不過靠住rebalance呢幾年都係橫行 冇乜點蝕過
我覺得個問題係原油唔係股票
啲對沖基金有時大手掃個sector嘅股票
然後發現表現冇想像咁好就丟貨同沽

而家呢班油王點會放過其他人
今次好大機會夾上$110
我睇CBOE VIX今日係22.幾 +18%喎
TQQQ -7%黎講呢個升幅一定唔算多 但係好難話佢完全冇反應
舊年12月咁chok法係絕無僅有 歷史上只係得幾次呢種反應(唔記得左具體內容 上/上上一次已經係2018果次)
如果睇舊年幾次回調今日應該+22-25%就差唔多
不過如果係anticipate之後FOMC or whatever 陰升都唔出奇
「問題係原油唔係股票」我認同架
你睇intraday某程度上都係同大盤對反 但油價就日日gap up 吹咩
產油國果邊其實去到呢個range隨時會增產 油太貴個demand會跌 增產反而可以賺多d 但係冇人知佢地心入面個range係邊
所以睇幼幼會唔會讓步開番本地石油/頁岩油

不過佢繼續訓就
侵侵搞左4年終於令美帝能源自給自足唔洗比人夾

然後高呼環保嘅左膠就唔比人挖
然後高油價高通漲又不滿
但係d長債仲未跌到落上年個地獄價

有隻50年到期T bond,之前跌到七十幾蚊,而加仲有80蚊
可能而加有inverse ETF 唔一定要買put先可以對沖?
同埋12月都炒過一次加息
供應鏈斷裂左成年,高通漲都講緊大半年
想知糟敗登做過d咩
開始覺得美國佬搞唔掂
TMF唔係inverse etf黎 SCO先係
我估你係講大盤/sector既inverse etf (SQQQ, SOXS, FNGD,...)
至於inverse etf一向都可以短炒用 長渣就不了

從來「識買」put對中既performance都會比單純rebalance portfolio好
但要你識用option同要time the market
有辣有唔辣
玩幼幼呢家野你識條春咩

覆完你我睇twitter見到同一張圖 comment話
「如果個個都對沖左 個市就好難西冧」
「如果個個都對沖左 個市就好難西冧」
唔太認同,市場極度恐慌下,對沖會造成滾雪球效應加劇下跌。喺20年3月,wsj出過篇文章講呢樣野。對沖工具造市商因為大跌被逼自己都要沽埋一份。
所以都係市場氣氛最重要
創意台需要你
輸到痴咗線
望住TMF都好辛苦
已經-14%
點輸錢送舊年?年尾最尾嗰個星期升到仆街
我就neutral既 你可以理解做通常市場最樂觀果陣先冧得最慘
2020既危機比起2000/08其實算係好明顯 好難一齊比較
不過我估institution要沽 自己郁手應該平過用街外LETF
炒美股但講農曆新年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞