Leveraged ETF 討論區 (15)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
你上面條link係自己換?
佢有啲舖頭係代賣代換
out巴另一個新手輸身家po,有人討論股票係唔係零和遊戲,雖然按照嚴格定義並唔係,但佢提出既論點係有啲道理既。

我覺得過於執著零和遊戲既定義會對股票既某啲基本特質產生誤判。零和遊戲會帶黎「不合作」、「對抗」既後果,自己/盟友回報既提升來源於其他人/敵盟回報既下降。股票唔係零和遊戲,但「不合作」「對抗」既屬性「宏觀」上仍然存在(微觀上幾個朋友之間可能會合作研究,或者好似GME散戶咁合作夾爆基金,但你無法同「所有人」結盟做朋友達致利益最大化),呢一點大家必須留意。機構投資者整體上對散戶既壓制同收割仍舊客觀存在,散戶投資者必須謹慎。

舉兩個例子,麻雀、大富翁。兩者都唔係零和遊戲(麻雀可能係,視乎你既定義),而呢兩個遊戲「不合作」、「對抗」既屬性好明顯。四位麻雀玩家一開始獲得固定點數,之後既操作喺玩家中轉移點數,如果麻雀玩家一開始以0點數開始,麻雀就係零和遊戲,一開始有幾多點數只係心理問題。

至於大富翁,就係帶有經濟成長/通脹(拎2000、功能卡獎勵等)既麻雀。你可以安份守己唔買地唔起屋只靠行一圈拎2000提升財富,但你想贏更多你要從其他人身上榨取利益。因為拎2000、功能卡獎勵帶來整個系統既財富上升係有限既。

股市因為經濟成長/通脹唔係零和遊戲,但市場無數交易中既買方賣方既回報總和係有限。我之前都有提到,買賣就係交換回報,買股票者回報越高,賣股票者失去既潛在回報就越高。
一段時間內,∫個體回報d個體投資者 = 有限系統總回報。

股市本質就係,為股票公司帶來既未來現金流,各投資者持續地進行買賣競投。出價高者投得股票,但出價越高、回報率越低,呢個係數學定律,可以直接用discounted cash flow model理解。

另外我想強調一點,股市唔係零和遊戲唔代表你唔會輸錢,亦唔代表長hold必勝。長hold必勝需要有其他條件支持,唔係每個股市、每個投資工具都適用。

另外有一個迷思希望大家可以破除,資金從來唔會「流入」「流出」股市。一段短時間內,未受印錢/credit creation影響下,貨幣供應係有限而固定既。同時短時間內股份數量亦係有限固定既。每次股票買賣,股票同資金只不過係左手交右手,從來無流入流出股市。

明白以上既野唔會直接幫你賺錢,但你喺腦中想像成個經濟系統、股市運作時,會清晰好多。對世界清晰既理解對投資好重要。
其實冇諗住拗啲咩,學靈源巴咁講,要贏更多就一定係要其他人輸多啲,正和遊戲唔代表唔使用方法將自己利益最大化。只不過冇諗過咁簡單嘅嘢都有得夾硬拗姐。

覆少少細節位
麻雀係零和,因為gain + lost = 0,所有單純嘅「轉移」就一定係零和,唔關一開始點數係幾多事。
資金流出流入果度好似明,又好似唔係好明。流入嘅情景好易諗,我出咗糧/賣咗樓,放錢入去買股票,咁只要賣方都係將筆錢買返股票,咁就有流入。流出有咩情景又好似諗唔係好通。
通常唔敢入場買股票嘅人先會認為「股市係零和遊戲」,炒開嘅反而唔會點諗依樣嘢。
之前我都開過一個post講「即使係零和遊戲,都唔代表人人有錢賺」。
同靈源巴你紅色強調嗰句思路一樣,不過方向唔同。

美股市場有數以億計(甚至可能超過十億)嘅人參與。係咪零和遊戲其實意義不大。以前公開試嗰陣有啲同學收收埋埋唔肯教其他同學,驚人地搶咗佢個大學學位咁。但其實公開試幾萬人參與,選擇同其他同學合作或者對抗都唔會對成條curve有咩影響,反而自己可能喺教人嘅過程學到嘢。

港股咁
唔玩了 個個起身走人咪資金流出
但係就算你賣完攞cash使咗佢,都要有個人用筆錢買咗你啲股,你先賣到,咁應該冇影響冇「流出」到?
市價 一股100蚊
當你放果陣無人接
80蚊先有人接
咁個市值低左
算唔算資金流出呢
我就係咁諗,諗諗下好似變到惟一關事嘅就係總市值咁,就唔係好明
「aapl股票」係貨物嘅一種
「美金」係貨物嘅一種
「日圓」又係貨物嘅一種
hold美金都可能會跌,令他日想買日本貨物時購買力下降

咁諗會唔會好啲
起碼唔會penis sell
一開始A、B兩個人都持有$100。
有間公司IPO,A用哂$100去買100股 (每股$1)。
B用$12喺A手上買10股 (每股$1.2)。A嘅已實現利潤 = $2
A拎走$2去買嘢食,依$2應該算資金流出?但係股價並無跌到。

然後隔一段時間A額外拎$8返嚟,向B買入10股 (每股$0.8)。
依$8應該算資金流入?但係股價跌咗。
資金流入流出有明確定義,網絡copy如下,大家理解完再討論:
資金流向(money flow)在國際上是一個成熟的技術指標。其計算方法很簡單,舉例説明:在9:50這一分鐘裏,某一板塊指數較前一分鐘是上漲的,則將9:50這一分鐘的成交額計作資金流入,反之則計作資金流出,若指數與前一分鐘相比沒有發生變化,則不計入。
每分鐘計算一次,每天加總統計一次,流入資金與流出資金的差額就是該板塊當天的資金淨流入。

簡言之,令股價升既交易就係流入,令股價跌既交易就係流出。一分鐘只係隨意定。你設唔同time interval 去計資金流向,條數會唔一樣。
但我上面所講既係,呢種觀念係虛構、心理上既。正如物理學上「離心力」並不存在,只係人既錯覺。
資金同股票只會喺人與人之間流動,實際上資金同股票唔會因為交易流出流入股市。
SCO 依家好似窄dfx巴仲唔玩唔玩631
我更改開始日期冇反應喎
定係我唔識用?
O2試吓用=date(2011,1,15)依條formula去設定日期
19、20年嗰陣𠵱條友噏人地國家力量追擊港元tim
好開心而家TQQQ特價緊
暫時部署會係TQQQ 4個大位分注買入:
1. $68.5 (即年頭位1月3日$85.65減20%)
2. $59.9 (年頭位減30%)
3. $51.33 (年頭位減40%)
4. $42.78 (年頭位減50%)

希望情況唔會跌到減40%,50%,不過呢3年TQQQ升咁高,再加上又係3x ETF,腰斬都係有可能既...
預左今年會係儲貨年.等政策好返d既時候先有收成

至於TMF.講真唔算太識睇買入位,應該都只會rsi 30- 35 分注買入
暫時睇到TMF既對沖作用係:
20年3月,19年6月,18年12月,16年6月,16年1月

想問下18年12月, 16年1月 ,16年6月 發生左d咩事搞到TQQQ跌咁勁既?
加息
超級通脹 快啲跟沈大輸換金抗通脹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞