Leveraged ETF 討論區 (15)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
唔一定要有國家超越美國,美國衰咗全球攬炒都可以。
另外唔一定要搵黑天鵝,灰犀牛已經有好多值得研究既位。
我未來一段時間會比較重點研究各國養老金問題、人口結構等。
睇order book, price action資料,用統計方法/machine learn去計
機構有方法估計咩價位啲人放最多stop loss,同估計食呢啲stop loss值博率、回報率有幾高。只有你諗唔到既方法,無佢地未試過既方法,為咗賺錢佢地咩都做得出
以上仲未包括直接收買broker買stop loss資料
睇返00 同08 ,跌完90%之後果年通常會勁彈幾十%

porfo 派可以低位rebalance 撈底,好快就收復失地

64 派又贏
收買broker就公開秘密黎
但係估唔到algo trade都會比人食
00冇咁理想喎,要坐十幾年,當然都有08又跌咗次嘅因素
孖2倍未跌到80%都比人斬左啦?
最怕係大跌 大升個頻率快左
咁就decay到2046
睇緊第一段片。我之前講笑咁講,FED加息推跌股市,想啲人窮啲,消費意欲跌咗,就會從需求端遏抑通脹(因為供應端無咩可做)。原來真係有分析員咁樣諗
Monthly leverage ratio rebalance
咁同期指有乜分別?
有分別,同LETF/期指最大分別係靈活程度方面,LETF嘅追蹤標的比較少,倍率較難控制(例如我想整3x all weather profolio依家係由於commodity LETF最大係兩倍而做唔到。
又或者我想買啲帶有價值因子嘅LETF都係冇。(實際例子係小型價值ETF係冇LETF版本)

期指一樣有同樣問題,就係太多數只為針對市場因子嘅期貨交易,每個月都要畀轉倉嘅費用同埋難以精準控制倍率(因為你係一手手去買,而每手係100股。)

另外就係Monthly leverage rebalance能夠減少decay 同埋斬倉呢個問題,原理同daily一樣。
多謝指教
巴打係想自己孖MTUM個種S&P 500?
同埋點解你會選擇2倍股債,而唔係3倍AWP?
咁係咪應該投資挪威市場?
個YouTuber嘅結論幾好:
兩期視頻並不是要告訴大家股市一定要崩盤,而是不要低估美聯儲鷹派的態度和怎麼去理解他們釋放的信息,然後做出最適合自己風險的資產配比。
通脹的主線不變,如果通脹繼續在高位,美股指數繼續橫盤甚至破新高,整個市場的風險就越大,因為代表美聯儲可以加速加息速度和縮表進程,歷史數據看過,加息不可怕,可怕的是加息的速度
今日休市就抖下啦 你見我都冇點出聲
應該買A股

內循環概念
國內國外雙循環呀
未背好人地d政策點融入大灣區
今日無得豬死
中國人又躺平!! 人口自然增長率得0.34%, 第一次跌破1% !!
https://lih.kg/2849327

係0.034%至岩
聽日先可以繼續豬
豬得多就會慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞