Leveraged ETF 討論區 (15)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
一句講晒,打死唔信納指升唔返,時間問題
你唔係voo架咩
如果係咁,即係52wh 差唔多腰斬,真係打算得幾壞
其實qqq都未跌超過10%, 其實好濕碎
FT 仲未睇得返均價
根據2018,最高位跌約60% (18.3 > 7.5)
現時最高位跌約30% (91.6 > 70.8)
但2018最高位,之後睇返都係低位
如溝到中間價,之後更加係大賺
當然建基於假設1年熊市後會轉回升勢
但係時間耐過9月,都幾折磨下
由TQQQ 開立至今,由最高位碌落超過50%嘅得2次,1次2018(-58.67%),1次2020(-72.84%)(同期TMF分別升15.01%同85.06%)

高位跌40-50%嘅就有2010(-47.57%;TMF: +51.87%)、2011(-45.74%;TMF: +108.84%)、2015(-49.29%;TMF: +17.54%)同一個跌浪去到2016(-47.71%;TMF: +31.13%)

2010到而家,加加埋埋得5次,咁都唔算好壞?

有對沖根本唔驚,洗乜轉1x
我下空
2015同2018兩次回調都要超過一年先破到record high (14 mths; 15mths)
我張amd call
越磨得耐,越爆得勁
same,辣殺
如果52wh 計真係跌超過40%,我會做當時價錢strike 1年SP,應該起碼有25% premium
所以今年如果回調係草貨既機會
有幾多人捱到
高買低賣先係真理
唔孖盡唔係全倉末日call 冇問題嘅
我覺得過埋Mega ER季放埋個世紀末煙花先嚟鋪真
已經見到有人咁做,希望更低入返
收1年SP, 再買張1年LC
會左一巴右一巴 自問自己唔叻都係坐定定 跌就溝算
下星期就係,個煙花去左邊
下星期重點 19: BAC, Morgan Stanley, ASML 20: NFLX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞