Leveraged ETF 討論區 (15)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
同意,如果無錢加注就要分注起倉,慢慢起好咗玩rebalance 另計,但你個倉唔似

月頭入嘅錢今日未開市已經喺倉值減晒,雖然未買齊貨,但我下一轉額外入錢都係定4月算
試下每週/每月先開嚟睇, 好快就會過
每季rebalance 先無痛開app
啱呀,最近跌得勁係因為市場消化緊「加息速度快過預期」、「提前縮表」依兩個消息。到真係加息嗰陣反而未必會繼續跌,唔洗見到而家跌就覺得會一直跌落去。

未來走勢取決於聯儲局嘅行動,而聯儲局嘅行動取決於通脹會唔會回落。不過我預測唔到通脹會唔會回落,所以暫時唔會走,以免錯過通脹回落後嘅反彈。
其實隨時都入得,但係你貪心想賺多啲嘢咪遲啲入囉
如果TQQQ每日升1%
每年就會翻12倍
係人都知無可能

一開始買係會日日睇
唯一過多陣習慣吓
話哂都係指數 唔怕彈唔上去
我都係跟洪巴個套4成cash,始終跌市有cash揸手安心啲
同理,每日跌1%,一年就會得返8%
買債=節外生枝
呢段時間有能力既搵多d錢
將持倉比例減低,現金比例提高
到跌到預期最差時,再借一筆
無壓力的錢,按東西或可準時還的
all in埋落去,就可以反敗為勝,等發大達!
再借多筆all in
如果喺你預期最差嘅時候再差多啲,你會唔會上咗IFC
諗諗下可以再保守啲咁改良唔加signal line
6:4 tqqq同cash
當tqqq跌唔知幾多%,就用cash分批買入,如果升就套現返部分做cash
唔加signal line,即係唔draw cash out? 咁龍市好快會乾
就死啦
股/債/油
你信長遠都係升?
一升一跌 decay 輸死你
唯有連續升先賺
最怕慢跌
一個月1000點好快跌完
你唔信資產長遠係升,咁你投資嚟做乜
都係等時間過,因為借係無壓力的錢
唔會爆,nq總有一日會轉升勢再破頂
已經中間價,唔係最高位
再大波幅都唔會磨死tqqq
不過我預測唔到通脹會唔會回落,所以暫時唔會走,以免錯過通脹回落後嘅反彈。

通脹回落後嘅反彈唔一定發生
預測唔到通脹都唔代表要hold住啲蟹貨
乾極都6:4

如tmf唔識對衝,其實差唔多
draw呀我都係隨口講下
TMF苦主近排癲左
佢可以賭單日方向
唔一定長遠
time-frame 長短問題

同埋與其你每日咁擔心
不如問自己
假設佢跌到幾錢 你會唔肯買
個個位做止蝕
其實如果你有認真睇呢個PO,同埋了解返大家嘅策略嘅話,你可以唔使問呢啲問題

如果係對大家嘅basic assumption例如美帝國運,科技(股)前景有質疑,歡迎提出你嘅實際理據
資產長遠升定跌拉開年k圖都答到
你咁講即係你唔明signal line 點用,自己sim下無signal line 會點先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞