Leveraged ETF 討論區 (15)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
美國佬自己搞掂
唔通怕加息會再一步惡化企業營運所以第4次加息既機會又細左
3次4次彈出彈入
多謝大家嘅分享
0.1%內既誤差都正常,咁波動
ETF價格偏離NAV (net asset value)嘅情況叫做premium或者discount。喺任何ETF都可能會出現。

成因依條link有講我就唔詳述,睇唔明再問。
https://www.etf.com/etf-education-center/etf-basics/understanding-premiums-and-discounts?nopaging=1

如果你發現TQQQ價格低於佢應有嘅價格,咁很可能係因為出現discount。
不過一般嚟講premium/discount只係0.x%,所以細到可以忽略嘅。
我啱啱睇咗股價,的確Nasdaq 100升緊0.17%,TQQQ仲係-0.05%。不過唔需要擔心,以TQQQ咁大流動性嚟講,較大嘅premium/discount唔會持續太耐。

ProShares官網會講TQQQ每日嘅premium/discount係幾多:
https://www.proshares.com/resources/tools/premium-discount/?fund=ultrapro-qqq-tab?time=1q-2022-tab
呢排日日跌,特價都無人買
聯儲局話要加息減低需求
而家零售銷售數據跌代表需求下降咗啦
美國佬又搞掂
(純9up非認真)
縮減買債達到預期效果
FED政策有效,通漲失控風險下降
明顯係,順便大戶反手割銀行股
長遠未知
起馬最近兩天食兩邊
Fas因為有今日3間大銀行出左份麻麻既er
暫時係MSFT、GOOG、FB、NVDA、ASML拉起指數
ASML同nvda下星期er,先行部署?
23:00 美國1月密歇根大學消費者信心指數初值:前值 70.6,預期 70,公佈 68.8。

23:01 美國11月商業庫存月率:前值 1.20%,預期 1.30%,公佈 1.3%。

消費者信心低於預期、商業庫存上升
唔好燈啦
不過琴日TQQQ,SOXL 高低位一野插成1x%
今日彈力未見好强,可能又倒插
唔敢睇都燈
預左一陣轉紅
琴日回咗咁多,有人buy the dip唔出奇
高通、AMD、AMAT今日暫時都升得勁
Amd比返150我走好嗎,唔想再玩個股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞