Leveraged ETF 討論區 (15)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
係呀,$389
等1個鐘就搞掂
都有機會㗎
不過唔識氣象分析唔到
係咪傳說中嘅ESG risk
海嘯襲日 高知縣港口多艘漁船翻覆、沉沒
https://lih.kg/2848103
https://youtu.be/8TWLs-3Qd9k

應唔應該賣股票?Howard Marks
佢公司website有announcement
成日見啲人輸到懵咗
就話股市係零和遊戲
就覺得好好笑
咁上面Out巴個例子應該點用你嘅講法去理解?
有同感今年係儲貨期

繼續儲多啲TQQQ同VOO
咁等佢跌低d買多d tqqq之後再換tmf
走SCO既話會睇price action以外既因素
例如backtest入面油價80 90樓上short係冇問題既
但會唔會有野改變左個基本面呢?
油價對沖經濟活動呢點我相信未變 如果今年爆煲SCO一定會爆上
問題就係而家個neutral price係咪向上緊呢?
而家最concern短期就係俄烏中亞局勢同埋氣候(庫存)周期 中長期就係綠能會唔會令產油國減產維持油價
暫時對呢兩樣野都冇乜頭緒 我會再睇定d先

海嘯好得人驚架 30cm就可以沖到人企唔穩
今次日本都只係食50cm到已經翻船 湯加紐西蘭太平洋群島1m到
所以2011東北食15m+海嘯係世界末日黎
我唔知咁平,以為好貴,舊年八月仲換咗部新機,其實唔應該八月玩,因為九月出新機,雖然平咗$1000 ,我寧願買部新機,因為部舊機電池發脹,我驚頂唔到咁耐,所以換咗部新機就算
我唔知呢個諗法岩唔岩。
如果借錢買股票(即槓杆),最大問題係「低」位比人斬倉,最終升返破頂都係冇用。因為過程涉及「借錢」呢個行為。斬倉係保證證券行(借錢比你果一方)可以收返d錢。
而任何LETF,本身都係一種槓桿,佢用total return swap又好,借錢又好去「複製」每日exposure。
我地用現金去買tqqq,就係買每日三倍呢個「結果」,而唔需要參與「借錢」呢個過程,由於都冇借錢,就唔會有斬倉問題。

etf發行商幫你搞掂哂
佢就賺個中間人手續費

佢嘅上家又有人可以分擔風險
你又可以“平”價借3倍咁
所以盡量用現金買 避免開孖就安心好多
TQQQ已經三倍摃槓桿 無謂增加嗰風險

要玩到咁大 不如直接125X BTC博一晚財自
屌你,新icon好QQ
我都係iphone 8
機背爛左係咪無得換電
得左 thx
每次折股有誤差
影響實際結果大唔大
一開始A、B兩個人都持有$100。
有間公司IPO,A用哂$100去買100股 (每股$1)。
B用$12喺A手上買10股 (每股$1.2)。A嘅已實現利潤 = $2
A拎走$2去買嘢食,依$2應該算資金流出?但係股價並無跌到。

然後隔一段時間A額外拎$8返嚟,向B買入10股 (每股$0.8)。
依$8應該算資金流入?但係股價跌咗。

用傳統定義黎睇,以上例子無提供足夠計算股市資金流向,因為需要得知每分鐘股價變動以及每分鐘成交額。
用我概念黎睇,資金流入流出股市係偽命題。股市只係交易發生既地方,股市唔能夠「擁有」任何資金,只有投資者/個體先可以擁有資金/股票。喺以上例子,資金/股份/食物喺以下參與者中流動:IPO原始投資者、A、B、食物提供者。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞