Leveraged ETF 討論區 (15)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
各位有TQQQ/TMF 64組合、或者631組合既巴打,大家想像中既整個組合最大跌幅係幾多% (worst case)?我係講緊想像將來,唔係過去。
我自己假設10-20年黎多次08年個種股災,64/631會跌得同QLD差唔多
但係彈返上去個時間會快d

我自己比較怕長時間滯脹
希望供應鏈快d好番
可以問埋全TQQQ/UPRO派
-30%
而家portfolio 0%緊
跌哂喺TMF度
無曬精神寄托 返工都無心機
唔使問,qqq隨便回調30%都MDD 90%以上
但係TQQQ跌20-30%已經叫哂春
萬一跌超過30%,你會點做?你可以分跌既唔同原因答

例如我expect白銀從現價最多跌50%,如果只係因為大市跌資金緊張而跌,我會加碼、甚至輕微槓桿。如果fundamentals 變就視乎情況cut loss。
傻豬黎,TQQQ跌個位數出面已經洗哂版叫你上IFC啦
雖然我唔係TQQQ/TMF而係用IB孖展做兩倍ETF,但我都預個MDD大概80%左右
純想像跌50%?
雖然你咁講,但唔睇backtest好難憑空想像,我都係攞00年唻參考,所以我會預單日portfolio跌40%(NDX -30% TQQQ -90% + TMF有40% = 56%,差4%TMF點都有啲反應掛)
整個股災計好似00年咁跌90%我都ok,但好似之前咁講,淨係最大果幾隻都夠撐起個指數唔會去到00年咁。

諗到咁近乎唔可能嘅情況嘅跌幅我都接受到,我諗我唔會有特別操作。

如果情況比上面更差,真係發生果時可能都唔得閒操作。

幾時放棄就係覺得美帝已經玩完,市場已經搵到decent嘅alternative,無人再信佢嘅時候。
單日跌唔到咁多嘅,分日跌TQQQ就唔會跌得足三倍
如果係fundamental變 即係美國金融系統失靈 咁一定會賣
我覺得會mdd 7成
我當tqqq果邊趺左9成 即係得番6*.1=0.6
tmf果邊趺3成 即係得番4*.7=3.2

得番3成4
其實會有機構專門做stop loss hunter
algo炒野係永恆既獵殺遊戲,你唔進化,對手就會慢慢捉到路食咗你。
每個專業trader都要捱過懷疑人生既階段先可以成長
佢點知最多stop loss係邊個點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞