Leveraged ETF 討論區 (15)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
要慶幸係本少個陣就遇到大回調, 心理壓力無乜大
Core係渣soxl tmf
Total有兩成係cash黎 拎黎出入港股
最近港女開始回
仲執到少少
如果唔係美國佬依個調整蝕到我仆街
搞唔掂
Leveraged ETF 討論區 (16)
https://lih.kg/2852769
又decay啦
15100有啲支持
𠵱家穿咗20年11月以嚟嘅通道底
NDX由高位已經跌咗9%以上
上次加息跌19%
會唔會再有波更深嘅調整
「未解決!」
「解決咗…」
「未解決!」

新一代係未冇人識巴士阿叔
渣渣手
唔渣即係未解決
https://youtu.be/ChkkwKYiXRg

23:20 KC話𠵱家債息升會對銀行好大影響

第一𠵱家債息升唔係息差拉闊。息差拉闊係舊年嘅事,𠵱家加息殺到埋身,短債息會升得急,息差會收窄

第二銀行好多坐Fix income 嘅會輸。

第三加息加得快,銀行好難借錢出去。醒目嘅人一早借咗,𠵱家明知加急息嘅仲問銀行借嘅人,好明顯係就嚟死嘅,一係借嚟蓋㩒蓋。Check完你信貸紀錄都未必肯借畀佢。

…………

𠵱一兩季先揸FAS自己睇路
收市突襲
一早講左 真係加息銀行點會走得甩
炒加息果陣先升得快
其實拎短期表現出嚟口噏噏冇乜意思喇
長債由16年開始回升
18年後一直升到20年2月爆煲
為股債組合嘅人提供嘅保障有目共睹

亦都唔少人自己撈埋油、Vix、美金日元等等資產去研究點Hedge

當然下次美債死埋 美國亡國冇人知
只少當下美國仲行到落去 就跟經濟調期咁玩住先
一直都講九龍新界冇得避
可能Healthcare同Consumer Staple 跌少啲之外

美金炒加息前都會升到仆街
但一到真加息嗰下隨時set the fact

有人話過加息前後兩個月係Buy the dip嘅好機會
我就唔理嘅 月供個人會安心啲
同埋入到牛三唔會再亂炒夢想股 要睇PE/PEG做人
撈底買三指正路都算安全
準備14000見
buy the rumour, sell the fact
美金表現so far ok既
尤其比起其他好似yen咁
我近排都唱左d yen

連兩晚比人隊穿龍脈 睇黎係咁大先
佢個振興經濟方案都比佢自己友ban鳩埋
上任一年乜都無solve過
暫時我睇最盡都係13000
2020年買嘅人十分安全
牛三泡沬爆破真係十年一次嘅機會
錯過咗你肯慢慢儲貨嘅又成日驚乜驚乜
所以月供心理會好啲 唔好成日畀自己Time the market
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞