「月經」移英車主討論區2

1001 回覆
18 Like 11 Dislike
Mini Countryman好唔好?好似好少見人講
我見到2017年車賣緊£17000左右
2019 SEAT LEON 1.5 FR如果揸入London Zone 1, 2係唔係唔使俾congestion charge? 🙏🏻
好似大部分只收英國卡
汽油車無得exempt
除非registered的士同26
所以係要俾嘅
Zone 1 同 zone 2又未必一定= congestion zone
Zone2同zone1邊皮好多都唔計入congestion zone
最好google望一望個地圖,你想入個位計唔計
上面我有問呀
本身你鍾唔鍾意mini先
同你想要d咩function
揸得mini都唔expect有d咩infotainment
我自己就覺得so far so good
同價位嘅suv都有好多選擇
佢咁specific問我就咁答啫🤣
其實ccz個範圍唔大
Google map會show你經過條路使唔使charge
P.s. Waze界面好用好多
介唔介意分享係邊間,我有架舊車唔想賣
我未揸過mini,不過在香港試過countryman感覺幾好
同價位仲有咩野好選擇?我之前在auto trader用 ‘SUV’, ‘below £18k’去搵,好似都無咩野好車咁
有無可以交流下?
mazda 3 sedan 呢d 係咪都唔太啱喺英國揸
架車成四米六長
https://www.standard.co.uk/news/uk/highway-code-rule-fine-drivers-opening-door-dutch-reach-b978093.html

New Highway Code rule will fine drivers £1,000 for opening door with wrong hand
鍾意mini 應該唔會揸countryman
因為一D 所唔mini
唔同版本有長有短,好難講,但個人覺得英國市區揸車泊車一般車長4.5米樓下最方便
都未必係嘅
雖然我揸緊mini hatchback
但真係唔夠位擺bb野
所以攞個平衡
除非你個車cam好靚
如果唔係呢度大把made in china嘅
上面有ching講過d
唔介意棍仔嘅會平d
標地3008
Bmw x1
Ford kuga
Countryman
呢d喺街都常見
標志自膠
Peugeot
會唔會貴香港好多?
Halfords百零二百鎊已經有唔錯前後cam
加錢可以幫你裝埋
香港點都多d選擇
但係我唔覺一定要買過嚟
所以揸開min 想換suv 唔會買mini country man
其他大把好選擇
black friday 係amazon 買左garmin dash cam mini £65 made in Tw
性價比之選
揸緊架4米7 estate表示輕鬆
利申好少入城泊車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞