「月經」移英車主討論區2

1001 回覆
18 Like 11 Dislike
英國 當你唔係住向倫敦,車就係你第2隻腳
冇車=斷腳

香港好多人根本冇概念
去車行話 我想睇Benz (完全唔知要咩系列)

出呢個post 希望幫到大家有少少概念

以下香港人英國常用車 for 一家大細 (以下係我常見香港人用車 ,不代表全部香港人都係呢d車)

平常富貴系列

30k 鎊以上

Benz GLA GLB

BMW X1 /M3 /tourer(7人)

凌志 NX 300 / UX250 (混能)

Tesla model 3 (電)

20k-30k 系列

中間系列
(3-5 年車)

豐田 RV4 (混能)
Honda CR-V (混能)

日產 qashqai/ xtrail (7人)
平價full option 車箱後座大,日系車英國制造

Benz GLA

BMW 3系

Mini coop -country man

凌志 ct-200H (混能)英國有行貨

15-20K

5年內車

BMW 2系
Benz A class
VW golf
PEUGEOT 208 308 (2018/2019 打後)

15-20K
日慘QQ
Honda Civic
Toyota Corolla
MAZDA 3,5系

10K -15k

日系
豐田 Yaris
日產juke /mirca
Honda jazz

歐系
VW polo

電車

50k +
Tesla 3 /Y
Benz eqa

30k+

Kia nio EV6
Sokda enyqa

30k below

BMW i3
Citron c4
現代 kona
Kia Soul
日慘 樹葉(d電力唔夠用)

冷門系列

1)Skoda Kodia (7人)
2)Skoda KAMIQ
3) Land Rover

講返呢到Audi 好少香港人買
聽返英國車房仔講 英國可能d濕氣重
Audi 成日出fault 整車又貴到死
所以冇加上list

歡迎提供意見 加list

最好提返型號 幫幫 雪藏牌 新手 買車
有冇人揸i30N
試個車 我覺得另可買 Yaris

個手感好d
英國玩雙b真係好平
新牌仔嚟英國揸咗幾個月yaris,啱啱揸時未習慣啲路太窄,high花咗軚鈴,而家熟咗已經好少high到
有冇人揸i20N ?
如果住排屋,出車同返屋企會唔會被鄰居投訴
Why not i30n
116d揮手 揸左一個月感覺很好
Out 筆 貴成萬鎊
差十萬港幣咁多
係呀,如果根據官網用新車黎計
https://youtu.be/vdsjPzHV3Lk
note e power 好似幾正
但係uk 冇賣
LM
lm
英國黎緊話2030年就唔要有Diesel 車(私家車)行
所以想買既要有心理準備
英國diesel價同gasoline差唔多 完全無優勢
但係diesel車普遍 running cost都做到5 60mpg
係咪真係咁正?
保養有乜要注意?

利申: 非新手,但極懶唔想煩
Benz 成堆2021 年GLB 用柴woo

英國應該係指 用柴 可以 不過要 歐盟 X 型遮
由於專家警告說,在2050年徹底禁止柴油和汽油車上路行駛後,原定的2040年禁售的目標仍將會讓這些舊式傳統汽車留在道路上行駛,因此政府對計劃做出調整。有關調整將對公眾進行公示協商。

禁售(新車)唔係禁用

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/uk-51378711
最後點都會推遲 市面上仲有9成油車
如果商用車開始大批換電車就應該差唔多會禁
電油車都可以做到5-60mpg
多長途就柴,一半一半或者少過一半就電油
唔會咁快禁
不過代價係入城£12.5, 你俾得起/唔入城咪照用柴
過多幾年可能又加價, ulez 標準又會收緊
電油車5 60係細車?
如果係大少少estate果類?
大家覺得超市油同油站油係咪真係有分別
主要睇部車慳唔慳油,使用情況,同埋隻右腳
我部SUV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞