「月經」移英車主討論區2

1001 回覆
18 Like 11 Dislike
如果你日本車都考慮, 不妨睇下三菱Ecplise Cross, 我揸緊, 唔算係大既suv但尾箱都算係咁, 放完bb 車應該重有位放其他野
我全部上Facebook 買 平過dealer好多

基本上上free car check 睇下有冇tax同v5c lst issue date
Tax雖然你用唔到 但起碼你會知 架車平時係用緊定係擺
V5c issue date 純粹去睇吓個車主大約揸咗幾耐
如果係一兩個月前嘅issue. 我個人未必會買
如果係幾年前issue 可以算係正常用家 呢啲多數冇乜伏 就算架車有啲小問題 車主自己揸咗幾年一定知咩事

睇啱車之後 上網查吓架車有乜通病 去睇車嘅時候自己望望

到去試車嘅時候 都係自己驗下基本嘅嘢
行得正正常常 冇着燈 有少少保養紀錄
多數都冇問題

我多數自己比較價格 盡量買平 然後洗返舊錢保養或者換野

我覺得好過買㗎貴 然後佢話佢已經換晒所有嘢
因為你永遠唔會知佢係咪真係換左 除咗肉眼睇到嗰啲你會知

另外買得10年車 唔多唔少都有啲小問題 但只要唔係機件上嘅問題 我都可以接受

外國人多數唔係好錫車 去水口多數都塞左
所以買完返嚟我會自己全車清潔 通一通水撥下面嘅去水口 同埋油缸嘅去水口
X1同mini countryman 同一個車架。冇乜分別。
腦細話今年開始會計畫好每個人負責範圍,之後除非同時有人請假,否則應該唔會再travel咁多miles咁話

個人唸法都係聽住先,未熟英國佬講野有幾成真
SHELL都有 仲有回贈不過好撚少
棍波就ok AT就>20k
加油好多生鏽牌過嚟揸返一頭半個月就ok
巴打們通常邊到入油?有冇邊到係又有得儲下分 啲油又㩒用既油站介紹?
超市邊間平入邊間
屋企人揸A200 18年產。超唔好揸。
起步勁唔順。
A250以上先好考慮!
除冰噴霧同刮必備
朝早趕就買埋車頭玻璃保暖冚
如果架車舊電有翻咁上下買定後備電
冬天耐無揸可能會無電
車cam 我上Amazon 買自己裝
香港帶過嚟個個唔岩裝唔到
我知
但應該d間隔會有d差別
Mini唔係無空間
係無乜放野地方
度車門連放樽水都窄窄地
我冇記錯應該係18年改款。19年有冇野唔同就唔知。
不過以依個價位黎講個籠真係靚過好多車。
佢個長條Mon 係柒d兩個mon 黎。
同期既glc 明明好型。
Mini countryman
2008 3008?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞