【Ivy So & Candy吹奏區】那天晚上,我遇上了一對吸血鬼姊妹(2)

496 回覆
83 Like 15 Dislike
「擦!!」

「!!!」

蜜柑跟不上直升機上升速度,與軟梯最後一級擦手而過!

下一秒,蜜柑就會墮下

喪命於地面的爆炸

「蜜柑!!」

「蜜柑哇呀!!!」

「啊呀!!!」

阿風,竟以身犯險,一記鬆手落到最尾一級

「嗒!!!」

「!?」

阿風,及時以左手拉住蜜柑

「傻風!勁呀!!」夏梨不禁歡呼

「阿風…!」桔梗,也被阿風此舉嚇倒

「方…方乘風…」

連蜜柑,都無法想像

自己會有被阿風救下的一日

「嘭嘭嘭嘭嘭!!!!!!」

直升機及時逃離,避過與千石洲一同葬身火海

六人亦逐個爬上機倉內

「阿風,你竟然..夠膽果下鬆手..」

金仔喘著氣道

「係喎傻風!真係估你唔到呀...哇好痛」

夏梨緊搭阿風肩膀,卻不幸觸到傷處

「夏梨呀,你傷左就唔好亂咁郁啦」

桔梗握住阿風掌心:「阿風,今次...多謝你救返蜜柑...」
「呃...唔駛...」

阿風回想剛才那千均一瞬

「點解,果下我...會救佢...」

阿風跟剛剛上到機倉的蜜柑對望

「...雖然唔想承認,但係方乘風...今次的確係再一次救左我...」

蜜柑雖心裡如此想著

「只不過救我一次姐,唔好唔記得打隻變色龍同賀臣都係靠我」

「蜜柑呀...」

「哎丫救左你仲咁多野講?早知由你掉落去炸死算!」

「我仲有大把方法走得甩」

「好啦好啦,唔好嘈交先啦…」

桔梗笑道:「總之,今次大家都冇事就好啦」

「不過經過今次,睇黎…我地既敵人唔止無爪人狼啦」

眾人都深深了解到

真正的敵人,還有lambda
1.

幾勁都好都會有失手要人救既時候

2.
劇情編排,聽晚果集無咁長

3.
星期五大結局+兩個彩蛋
傻風好型呀
期待
Push
64.

「金仔呀!!你真係要走呀?!」

在機場離境大堂前,夏梨猶如小孩般牽住金仔

「大佬呀,迪拉斯想捉正花,公會又講到明下次見到我地就當係敵人,我地再留低都係連累你地既姐…」

金仔吃著朱古力道:「依家咪幾好,你同桔梗又可以安心響香港二人世界!」

「雖然係咁姐...但係我唔捨得你丫嘛...」

夏梨轉望金仔身旁的正花:「我警告你呀女人狼!唔好諗住害金仔呀!」

「...我有咩理由要害佢」正花冷冷叫道

「我點知你呀!總之,金仔有咩事你即刻打返黎呀,你響百慕達三角我都趕過黎!」

「知啦長氣」

金仔與夏梨,作個擁抱

「雖然我都尊重金仔你做既呢個決定,但係...」

桔梗也不捨金仔:「我最擔心既,係你同正花既安全」

「噓,唔駛擔心啦,我有呢隻咁實用既機械手,正花既身體又開始適應超級基因啦」

「嗯,萬事小心啦金仔」

桔梗當然不忘正花:「仲有,正花你都係...」

正花點一點頭回應
金仔轉向蜜柑前

「蜜柑,大家...繼續要靠你保護呀」

「嗯,放心」

「仲有,多啲讚下阿風啦!佢好比心機架啦」

蜜柑轉身望一望阿風

「吓,我唔駛你讚喎!」阿風率先回應

「你聽到啦金仔,佢話唔需要」

「唉真係丫...」

金仔對住兩人也只能苦笑:「不過,蜜柑有時唔好將啲野收收埋埋,多幾個人...可能就諗到解決辦法呢」

「...」

蜜柑今次沒有回答,張望別處

「阿風」

金仔搭緊阿風雙肩:「我知道呢一切都可能未必係你想既咁,但係」

「有時命運就係咁,你永遠都估唔到下一步會點,正如你地都估唔到我會救正花咁」

「我…都接受左…」

「嗯,咁…你要加油啦,至少唔好拖到蜜柑後腿呀,哈哈!」

「放心,我已經預計到未來有排要成日救佢 」

「你收聲啦!」

看住阿風和蜜柑亦有精神鬥嘴,也放下心頭大石
「咁,我地走啦」

「拜拜啦金仔!!」夏梨哭得像個小孩般,送別金仔

雖然桔梗等三人都沒有流出淚水,但眼神也是傷感的

「你真係捨得佢地咩?」

穿過離境大堂後,正花終於開口

「你叫人唔好收埋收埋,你自己咪又係咁」

「索…索索…」

正花眼前的金仔,正強忍淚水

「咁...咁今日一別,都唔知幾時先再見嘛...不過」

金仔裝作堅強:「為左你,都係冇計既...」

「...你咁樣講係為左加深我既罪疚感,綁死我姐」

正花頭也不回,加速前行:「你呢種語言偽術我已經聽得太多啦」

「喂!乜你諗到我咁架」

金仔及時拉住正花:「咁我講過,要保護你架嘛!」

「...你顧掂你自己先啦,蠢材」

「嗱,雖然我冇蜜柑同桔梗咁好打,但我起碼有呢隻機械手,隨時睇到地圖,去到邊個國家都唔駛盪失路丫」

金仔伸出戴上手套的右手

「我親愛既正花小姐,黎緊想去邊?」

一直板起臉的正花,竟在這刻輕輕一笑

「只要有你,我去邊度都冇所謂」

兩人牽手,一同向着前方
1.

2.
聽晚大結局+彩蛋+後記
2. 估唔到每日live live下就大結局
出左三個月了,小弟寫故史上最長+字數最多
雖然字數係多
但感覺好短
唔知點解反而覺得之前三條女個故事仲長
女權故
潛左一排水我上返水啦七巴
話說我都電左個頭
點解會咁?
之前我啲故太撚父權,平衡返
懷疑見過ching你
不過我去得一日
可能因為拖得耐

初一睇到笑到仆街,個bs企鵝背包
Dnlm cls
幾時有張咁嘅圖
點睇Ivyso呢幾張相
https://lih.kg/vONhpdX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞