【Ivy So & Candy吹奏區】那天晚上,我遇上了一對吸血鬼姊妹(2)

496 回覆
83 Like 15 Dislike
你諗定邊3條女做主角未㗎
陣間去到最尾先諗嘅話
我驚你爛尾呀

同埋起咗筆寫未
好心急呀
冇事,腦入面有基本畫面了,但我唔想個尾太虐心
輕輕鬆鬆咪算囉
唔好又搞啲咩被逼分開之後人間蒸發啦
之前講過七巴小說宇宙其實一路有幾個改動想做
三個都係關角色名事

1)廢鳩俠既心遙改叫露露,心遙太撚q口

2)孤獨兄弟既智詩>小優,智詩個名撞左行政會議召集人陳智思

3)廢鳩俠既美雪綽號「black kitty」>「black milky」,無原因
出兩個版本嘅結局咪得
唔好了,咪又係會比人屌
「嗶嗶!!」

直升機突然響起警號

「咩...咩料呀!?」夏梨驚叫

「弊啦!」

正在駕駛的鈴蘭大叫:「前面,5公里,一架黑鷹直升機!!」

「咩話?我地比迪拉斯發...發現左?」

阿風驚問

「果然...一早就估到我地會黎」

蜜柑不自覺咬牙切齒:「lambda...」

「鈴蘭,上升100米,預測對方飛行路線,盡可能拉開600米距離!」

興sir沒有放慢,馬上對兩人下命令

「Ronny!準備機關槍迎擊!」

「興sir,我估到就做神仙啦,仲駛幫你打工?!」

「隆隆隆!!!!」

鈴蘭操縱直升機急速上升,加上雨勢和風力,使機內搖晃不定

「哇!!」

阿風及時抓住機身
「砰砰砰砰砰砰砰!!!!!!」

對方也馬上對住眾人的直升機開火

「Ronny快啲還拖!我避唔到好多次架咋!」鈴蘭邊回避攻擊,邊着急叫道

「知啦!」

不耐煩的Ronny拎起操控桿,對準前方開火

「砰砰砰砰!!!!」

雨勢使雙方的攻擊都落空

「嗶嗶!!!!」

「弊啦,仲有一架!」

另一架黑鷹直升機也正向著眾人

「就算我想直接用手槍子彈攻擊,都會因為風力太大出現偏差...」

蜜柑再問:「鈴蘭,距離原定降落地點仲有幾遠?」

「900米!咪住先蜜柑,你唔係想...?!」

鈴蘭未講完,蜜柑就已經打開直升機機門

阿風馬上就感受到猶如八號信號的強風

「真...真係要響呢啲情況跳機?!」

「咁樣比兩架直升機響雨勢下夾攻根本唔係辦法...」

蜜柑回頭道:「過左層雨雲應該可以睇到千石洲...興sir,一陣我地一落機你地就掉頭啦」

「哼,你睇小我地呀?」

興sir苦笑道:「不過你地都係,唔好死」
「放心」

蜜柑按著手腕上的信號燈:「興sir你地既ot錢,我返到黎再比啦」

「踏!!」

蜜柑力也幾乎沒有出過,直跳出半空中!

「嘩!!真係跳落去?!」

「緊係啦,傻風你唔係呢個時候先縮沙下話?」

夏梨和金仔將阿風夾至門前

「嘩-----!!」

強風吹得阿風五官接近變型

「唉唔駛驚啦阿風,都係跳呢下恐怖姐,最多呢下我地陪你啦」

「等陣先喂!我...」

兩人捉住阿風同時撐出直升機

「呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀!!!!!!!!!!!!!!」
1.
呀呀呀呀呀!
今日好短
定係我越睇越快
劇情編排,一時長啲一時短啲
推一推先
Push

「呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀!!!!!!!!!!!!!!」

三人同時以自由落體速度從空中降下

「喂傻風你咪嗌住先啦!睇住前面蜜柑手上既信號燈!」

強大的風力,使夏梨的聲音未能清晰傳向阿風耳中

「呀呀呀....!!!信...信號燈?!」

阿風稍微冷靜下來,望住下方更早降下的蜜柑:「係..係喎!」

蜜柑正在張開雙臂,壓低下降速度

「方乘風,用力向前,唔係一陣你只會跌落大海餵鯊魚」

蜜柑依靠無限電與阿風指示

「唉...唉!知啦!!」

阿風試著蜜柑的指示,以蛙式般的動作將身子撥向前方

「嘩傻風你游水呀?屹屹屹屹屹!!!!!」

身旁的夏梨一見到,馬上大笑

「阿風,唔駛玩蛙式架,你學我咁啦」

金仔先作示範,以45度向下俯衝

「我...我試下!」

仍未能控制身子的阿風用盡全身氣力,將身體姿勢固定
「到預定高度,開降落傘」

蜜柑用力將左肩上的開關拉下

「颯!!」

黑色降落傘應聲張開

「阿風!開降落傘啦喂」

阿風也跟住夏梨和金仔拉下機關,成功打開降落傘

「呼...呼...!」

幾秒內就遭逢如此衝擊,阿風仍心有餘悸

「點呀阿風,係咪好刺激呢!?」

位置較高的金仔已經來到阿風同樣的高度

「呢啲事,真係唔好再搞我啦...」

「唔好放鬆住,仲未完」

蜜柑望住海上,一個擁有多座工業型建築物的小島

「呢個...就係千石洲...」

四人慢慢降至500米上空

「依家風勢太大,要小...」

金仔仍未講完,又一陣強風吹向阿風

「喂!喂!!」

風勢再次使阿風失去平衡,以背面向海面的姿勢墮下!!
「噠!」

幸好,墮下軌跡不遠,蜜柑及時抓住

「下次可唔可以小心啲,唔係每次都咁好彩」

蜜柑使力將阿風拉起,重新擺正身子

「sorry囉...咁第一次跳傘就遇暴風雨係難嘛」

十多秒後,四人成功著陸至目標的樹林

「哇...嗄...嗄...」阿風的心跳仍未回復

「興sir,我地四個到左啦」

金仔除下降傘背包,向興sir報告

「幾好身手丫,四個都成功降落,我地呢邊都無事,已經擺脫左迪拉斯啦」

興sir再匯報:「好彩迪拉斯無jam到我地條頻譜姐,你地有咩聯絡我啦」

「嗯,一陣再聯絡」

蜜柑合起雙眼,使用自己獨有的感應力

「我感應到家姐響度...正正就響前面既果堆基地入面,不過實際位置未確認到...」

「正花身上既跟蹤器仲有信號...」

金仔亦檢查著

「金仔放心,lambda唔會咁輕易就殺佢」

蜜柑張開眼皮:「畢竟,正花係世上唯一一隻有超級基因既人狼」

「你個金仔丫,真係沉哂船喎...」

夏梨不屑道:「我唔理呀,一陣我就淨係救桔梗既姐!」

「咩呀...咁點都要救埋佢架啦」

金仔將機械手掌貼至地面:「上次我地都為左佢同公會反面啦,今次唔救既話,我冇左隻手咪好蝕?」

「唉無眼睇你!」

「金仔你做咩呀?」阿風問

「Ronny份說明書有講到機械手可以做埋地形感應,咪試下囉」
「嗶嗶」

金仔的機械手馬上發出聲響

「搞掂」

一個3D投影馬上從金仔手背向上射出

「嗱成個千石洲出哂黎啦」

「係喎,仲show埋我地響咩位置添」

夏梨驚訝道:「個Ronny係有啲料呀吓」

「咁,我地行啦」

四人正式出發之際

身在迪拉斯研究設施的桔梗,正坐在辦公椅上

她身處的,是一個約有三千尺的房間

四周空無一物,配上天花上的白光

而對住的,正正就是事件的始作蛹者

lambda

「果然同我預計既一樣,你願意為左個眷屬,自願跟我黎」

lambda托起頭:「佢,好似叫阿風呀呵?」

「睇黎你地迪拉斯都幾多野係知道架喎」

桔梗臉上也沒有絲毫緊張

「唔好咁講,論規模,我地同IID都仲有一段距離」

lambda嘴角上揚:「如果唔係,我地都唔駛揾人狼幫手啦」

「係揾佢地幫手試藥姐...係咪?」

即使雙方談話也是笑著,但氣氛卻猶如冰點一樣

「哈哈哈!!真係一啲都唔可以睇小你,小鳥遊大小姐」

lambda今次也坐下,與桔梗對峙

「咁不如你又估下,我真正既目標係咩?」

「明顯,你都係想知道呢樣野姐...以你既能力,點會乖乖地跟我地黎呢度丫」

聽到lambda的挑戰,桔梗先沉默了三數

「雖然你真正既目標我仲未揾到,但我暫時有一樣野可以肯定」

「你感興趣既唔係我,係無爪人狼,係咪?」
又屹屹屹屹屹

已成傳統
又秒live
1.
最近想全心一意寫故,但可惜要返工
新年請埋星期一同五
唔出去應酬
咁就有足9日畀你寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞