【Ivy So & Candy吹奏區】那天晚上,我遇上了一對吸血鬼姊妹(2)

496 回覆
83 Like 15 Dislike
叢雲記得,但彌生條撚樣金魚記憶
如果ivy so / Candy入唔到團
你會點部署
佢兩個入唔到團我切呀
我會開公司簽佢地兩個
琴晚有冇睇流出?
影住mon果幾張圖?
仲有片
不過片我冇睇過
其實都gel得頭!
Push
開心啦
出多幾篇文賀一賀佢啦
唔開心
因為collar剩係行到girl crush,浪費哂ivy candy day
我要妹豬團呀
會轉型㗎啦
下隻歌可能變返學生妹
有35歲芯駖難搞

「吱......」

朱紅包的機械臂,正裝到金毛的手上

「呼...呼」

少許的疼痛對金仔而言絕對不是問題

『咔!!」

只用五分鐘,Ronny已經成功為金仔裝上機械手掌

「犀利喎Ronny,估唔到你連機械野都識埋」夏梨道

「邊做邊學既姐,我未跟興sir之前都係響IID開發部做野..」

Ronny在機械臂上調整一番後,蓋上外殼:「好!搞掂!金仔,你試下郁下佢丫」

金仔從姆指起,逐根手指屈曲,再連續扭動手腕

「嗯,唔錯,靈活到好似自己隻手咁!」

「唉邊有可能呀,你講笑都講過第二啲丫」鈴蘭苦笑道

「依家你仲係啱啱開始用機械義肢,所以可能有啲唔習慣」

ronny收起自己的工具:「大約...三日倒啦,你身體先會適應隻機械手掌」

「機械義肢仲有其他功能,呢度有說明書,你遲下慢慢試啦」

「真係唔該你喔,Ronny」

金仔對Ronny道謝後,發現到表情有異樣的阿風

「阿風,你做咩呀?」
「係呢桔梗,尋日你拎黎化驗果啲血同針筒,有冇啲咩發現」

金仔問道

「係喎差啲唔記得左...興sir,你答既話可能會詳盡啲」

「桔梗你又拋返個波比我架...」

興sir不情願地翻開凌亂桌面上的報告:「根據我地既分析」

「針筒裏面餘低既少量液體入面,有人狼既基因,亦有其他動物既基因」

「仲有...你地體內既『超級基因』」

「!!」

「我地喎?吸血鬼喎?!」夏梨反應較大

「以佢地既速度同反應,唔出奇...」

蜜柑把手托住下巴,道:「我反而好奇既係,超級基因會跟住吸血鬼一齊死亡,佢地係點樣揾到活體提供...」

「唯一既解釋就係...」

「對方...迪拉斯既lambda手上,都有吸血鬼」

桔梗回應:「或者係被捉,亦有可能...係自願幫佢」

「不過點都好啦,依家我地五個已經脫離左公會,呢啲都唔關我地事啦」

桔梗終於露出笑容:「我地當務之急,係要好好咁休息呀」

「我幫你地揾左個響清水灣既安全屋,環境就一定冇你地京士伯山咁好架啦,但粗粗地住住先啦」

興sir道:「不過你地呢排自己小心啦,依家你地已經比迪拉斯盯上,吸血鬼公會又唔會幫你地」

「最重要既係,你地跟住呢位女人狼」

眾人望向後面,完全沒有參與討論的正花

桔梗笑道

「如果係擔心正花會成為我地負累既話,咁我響公會果陣就一早殺左佢啦,係咪?」
對此,今次眾人都沒有反對

「咁講個信字既吸血鬼,我真係第一次見」

興sir也沒有多餘氣力說服:「總之,一切小心」

「嗯,唔該哂你呀興sir,仲有Ronny同鈴蘭」

「丫仲有...」

興sir將一遙控型道具塞進金仔手中,輕聲道

「以防萬一,如果需要女人狼既話,用呢個黎解開降狼環啦」

「呵呵,真係估唔到仲有『後門』喎」金仔笑道

同時,一部UH60黑鷹直升機,正在港島上空盤旋

「小鳥遊中既妹妹,小鳥遊蜜柑係純種吸血鬼,即係話佢有兩種...嘿,有趣」

戴住墨鏡的銀髮男子一邊看著電腦上的戰鬥畫面,一邊監視港島交通狀況

他,就是lambda

「不過要捉佢地兩姊妹都唔容易...或者...」

lambda不自覺指住畫面上的阿風:「我地可以試下從個人類眷屬入手啦」

「....」

在車上,阿風仍然被兩姊妹的過去所困擾,陷入沉思

一早已發現異樣的桔梗,望住倒後鏡問

「阿風,你冇野丫嘛?」

「冇...冇野...」

阿風又再想起桔梗和蜜柑的往事

「佢地兩姊妹,一直都係為左復仇而戰鬥,合情合理...但我...呢?」

「其實,桔梗你都只係為左多個人報仇,先救我姐...」
阿風一句,將全車換醒

「傻...傻風你...你講咩呀」坐在身旁的夏梨問

「阿風,唔係咁樣架...」

桔梗當然完全明白阿風的意思:「揾無爪人狼報仇,同救你,完全係兩回事」

「無爪人狼...」正花心中感奇怪

「...」而知道事件內情的金仔也沒有多插嘴

「我係真心...佩服阿風你果刻救人既勇氣,先至救你」

桔梗道:「報仇既事,你唔需要理...」

「...」

阿風也發現自己剛才反應過大,只好道歉

「對唔住...可能,我自己...都唔知道自己...應該為左咩戰鬥」

「為左咩而戰鬥...」

對於這問題,桔梗笑住回答:「呢個問題,就要交比你自己去諗啦」

「..自己...去諗?」

「嗯!雖然我地都有少少逼你既,哈哈」

桔梗苦笑道:「但我咁樣做都只係想你識得點保住自己性命,並唔係要做我同蜜柑既工具」

「我,從來冇一刻諗過要你同我地一齊報仇」

「...」

阿風對於自己剛才一時的衝動感到懊悔,但也說不出道歉的措辭

「家姐...」

蜜柑也終於開口,但並不是責罵阿風

「我地比人跟蹤緊」
1.
call call call call call collar

2.
https://www.youtube.com/watch?v=46kqyCqzcio&ab_channel=ViuTV
比返呢個day我
Push
睇落會分組出歌 btw新人留名 希望canvy同day妹好好相處
識野
Candy Ball A2組世一!!!
聽強尼琴日介紹講到明會有Unit!
姐係妹豬團有望了
canvy牙day三個好了

btw alice同yoyo都簽左!
我都係估呢3個
其餘5個唔掂
琴日睇Mic老師同Alice IG live好好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞