【Ivy So & Candy吹奏區】那天晚上,我遇上了一對吸血鬼姊妹(2)

496 回覆
83 Like 15 Dislike
1.

2.
休息兩日,準備新年

3.
下星期五應該大結局
紅日係咪唔會出故
no,下星期既話照出
七瀨收爐未
新年竟然一日都唔停
樓主其實係咪偏心蜜柑?
唔偏心就唔會搵佢做主角啦
七巴世一
Push
因為主角係蜜柑,唔係個柒頭風
Push

再唔出快啲就打柒你!
七巴今日唔出文?
here we go
61.

「!!」

蜜柑,從賀臣的眼球裏消失!

「只係放鬆左半秒,就比佢發動左超加速...」

「三分鐘...只要過到三分鐘,就係你既死期!」

雖然必殺技同為超加速

但對比阿風,蜜柑的超加速更像神隱一樣!

「砰砰!!!!」

「砰砰!!!!」

「砰砰!!!!」

乘著接近無敵的三分鐘,蜜柑完全不吝嗇子彈,對住賀臣射出彈海

「同一招...又點會對我有用!」

賀臣重新換上雙爪,對住周遭向自己進擊的子彈亂舞

「噹噹噹噹噹噹噹噹!!!!!」

「只要我夠快,就算你圍住我射子彈,我都可以全部擋哂!」

注射了印度豹基因的賀臣,此刻就連每枚子彈也能看清

但他完全沒法察覺

彈雨中,有「漏網之魚」!

「嘭!!」「嘭!!」「嘭!!」

賀臣身體多處,同時吃中擴張彈

擴張彈一接觸賀臣皮膚馬上爆開,造成多個傷口

「咩話?無...無可能!」

自以為無堅不摧的防禦輕鬆被破,賀臣當然無法相信,腦內馬上倒帶

在一瞬間中,本來速度不快的擴張彈

在空中經過多次與普通彈碰撞後,再加上有前面的普通彈「開路」減低空氣阻力,速度已加快三倍!
能夠加速的除了擴張彈,還有白磷彈!

「嘭!!」

兩記白磷彈分別擊中賀臣的左腹與左大腿後側上的擴張彈孔

「啊呀呀!!!」

白磷彈一接觸人體就會因化學作用燃燒到千度高温,何況是體內器官

此等疼痛,就連賀臣也受不了,單膝跪下

「果然冇錯,佢冇辦法應付我響超加速底下既子彈海」

難得賀臣停下動作,蜜柑又豈會讓這機會溜走

重新開火,繼續以子彈海包圍賀臣

無窮無盡的子彈

已經來到賀臣方圓數米

「我...點會咁輕易比你呢啲雕蟲小技搞掂呀!!」

「隆隆隆隆隆...」

賀臣一聲大喝,身上的傷口竟湧出大量銀灰色液體!

液體迅速包住賀臣全身,猶如太空衣一樣

「條...條友搞咩呀!!」

「咩...咩事呀?」

對阿風、夏梨而言,這現象簡直斐而所思

「賀臣佢...竟然仲有呢招」

「呢招...?」

正花解答金仔

「我地人狼可以控制體內金屬成份,多數情況下我地都將佢地凝固成爪」

「但賀臣佢,依家係將佢身上帶住金屬既血谷出身體外,響果一瞬間,將血凝固」
「噹噹噹噹噹噹噹噹噹噹噹噹」

所有子彈,包括擴散彈、白磷彈

一碰到賀臣的「裝甲」,連彈頭也未發生作用就彈開

「!!」

蜜柑也難以置信,自己經過空中多次加速,經真空通道飛行的子彈

竟無法打進賀臣的裝甲裏

「噹噹噹噹噹噹噹噹噹噹噹噹」

「哈哈哈!!!估唔到呢!」

賀臣笑得瘋狂:「你連我地人狼既爪都打唔碎,又點會破到我呢招『絕對防禦」呀!!!!」

「佢既裝甲上面仲有彈孔...」

蜜柑以自己超群的觀察力,對準賀臣裝甲上的彈孔繼續放出子彈海

「超加速已經過左一半...唔可以再拖...」

「踏!!!」

蜜柑左手使力,伸到賀臣兩米前

「呵…竟然仲將距離拉到咁近」

「颯颯颯颯!!!」

蜜柑在數秒放出的百多發子彈,全都集中射向彈孔,試圖打破賀臣的絕對防禦

「你估得冇錯丫,我身上既彈孔的確係弱點」

賀臣依舊胸有成竹

「嘭!!!!」

一瞬間,裝甲再次化成液體,濺向四方
「超加速…只係剩返十秒…」

倒地的金仔望住手錶道

「唔通真係無辦法,打爆呢件賀臣?!」連夏梨也感絕望

「蜜柑…」

即使有多想幫忙,阿風也自知

連蜜柑也打不贏的對手,自己又怎會有能力勝過

「你既超加速只係得返八秒」

賀臣:「冇左超加速既你,速度上雖然仲係比我快少少,但力量上你根本唔係我對手」

「今次贏既,係我呀!!!!我…已經超越左你地吸血鬼啦!!!」

既有與吸血鬼匹敵的高速,又有人狼的怪力和堅韌皮膚

加上自己獨有,將體內金屬自由操縱的能力

賀臣,就是此刻最強的生物

時間一分一秒流去

但蜜柑,看似放棄一般,依然站在原地

一直看著一切的柑梗,也只是低著頭

「唉,睇黎佢地五個都要死響賀臣手上…」

lambda奸險笑道:「本身只係諗住拎到無爪人狼既情報,不過…除去你地都唔錯丫」

「0秒…」

超加速狀態完結

蜜柑從三倍速的世界回歸
「踏!!」

賀臣馬上收起金屬液,只以裝甲包住自己

一記踏步衝前,兩手狼爪伸出

誓要在下一秒取下蜜柑性命!

「你既死期到啦,小鳥遊蜜柑!!!!!」

「你…似乎太睇少我妹妹蜜柑啦」

「嗯?」

lambda眉頭一皺

「估唔到,會有用呢一招既一日」

對住一秒後就來到自己面前的賀臣

沉默多時的蜜柑,終於開口

「蜜柑佢,係比我更強既吸血鬼」

在賀臣眼前的蜜柑

竟將左手拇指放至嘴前

「咩…咩話!!」這,就連阿風等四人,都驚詫了

蜜柑

一口咬進

「超凝結」
1.

2.
聽晚可能夜少少,比大家拜年

3.

4.
可以支持下蜜柑原型:堀未央奈
https://lihkg.com/thread/2861258/page/1
1. 估中左純血吸血鬼係有兩招超必
七巴 新年快樂
牙七新年快樂呀
圖三嗰個係邊個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞