韓國電影集中討論區 (15)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
演員柳俊烈、李知恩、朴正民、朴海俊、裴晟祐確認出演韓在林導演執導的OTT劇《金錢遊戲》。
《金錢遊戲》是以裴真秀作家的同名網漫和後續作品《爭奪遊戲》為基礎重新改編的8集電視劇。該劇講述了100天內圍繞448億韓元的總獎金展開的故事,將於上半年開拍。 ​​​
而家啲大片導演、演員全部轉曬去拍劇
尋日翻睇《北寒諜戰》,最尾場戲好有feel,兩個人相愛而不能愛
有無人覺得全度妍喺你是我的命運個look有啲似Stephy
同埋大家點評價呢套戲見個list無呢套
好耐好耐之前睇 已經冇咩印象 但係最大印象其實係幾佩服黃政旻
演得好好 由體型開始落咗好多功夫 敦厚深情 演鄉下仔演得幾好
黃政民世一
不標準情人都係演得好
話喪屍校園唔係想講世越號都唔信
開頭出事,有個老師做廣播
嗰段連續鏡頭同廣播內容好絕望
又做咗netflix no.1,但啲評價好似仲差過魷魚
啲zombie好正 啲人話勁多bug
Btw 李瑜美今次演閪女人 演到勁閪
Poster
金多美
估唔到呢部Indie 野都幾有野心,至少見到有:
Mystery:受害者身世成謎,甚至令人懷疑佢講野係咪真
Crime drama:控告時遇到嘅困難,則寫法律漏洞
Family drama:個詩人(配角)同個仔嘅關係,詩人本身都有d性格缺點
Social drama:比較寫實咁拍老人生活困難
Psychological drama:用有d詩意嘅鏡頭,講受害者內心痛楚同勇氣

個人覺得拍得比較好嘅係心理個部分,例如個啊婆去民宿到見到個家人,之後同個後身仔對質個段。懸疑個段(包括審問個後身仔個part)都過得去。

如果換成美國戲,應該會集中講個主角控告個壞人,當中要解決好多困難,最後係關鍵一刻解決到/或解決唔到,過程中主角或配角有重要內在變化,好似廣告牌殺人事件咁
正如巴打所講,我覺得佢太有野心,啲支線開得太多,反而overall唔係好到肉,如果寫多啲阿婆心理活動加強返個題材深度會好啲,詩人條線反而可以略寫

如果荷里活拍,好大機會變商業片
戲院上半年都唔駛旨意開,呢排好撚悶 韓國繼續冰河時期,冇戲上
前幾日睇咗警官之血,流水式警匪動作片,好失望
由都暻秀、元真兒、新人演員辛叡恩合作出演的電影《不能說的秘密》於1月21日結束了全部的拍攝,正式進入後期製作,並公開了首張劇照。
原來柳承龍都有放蕩不羈嘅時期
廣告牌殺人事件好高汁,同埋都算幾貼地
韓國近年有無d類似嘅戲?
私心推薦負罪少女(唔知仲算唔算近年)
都係講主角死咗身邊人之後既故事
全余贇
btw呢套幾頹喪
netflix就上哭聲, 又係時間重溫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞