韓國電影集中討論區 (15)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
入電影坑嘅作品
我意思係本身認唔到
導演名單應該加埋任順禮
係喔屌
屌而家先知魷魚遊戲個阿伯係春夏秋冬個師傅
btw拎咗金球男配cls
我都係
好鍾意尹佳恩啲兒童片 btw竟然冇蜂鳥導演,佢都係啱啱40者
見Netflix有誠實選舉媽
中段笑撚到癲
金武烈好型
好難認咩
只係認到下面兩套係World of us 同 Moving On
其餘係咩戲??
唔係難認,係唔記得
右上係小樽情書 (Moonlit Winter),幾有日本味嘅女同片 其實撳入篇文仲有其他導演介紹
唔知係咪觀眾年紀關係,近年幾部韓國戲比到我唔少驚喜,好過日本

自從drive my car 之後,專登睇翻近年嘅日本文藝片(根據旬報十大),發覺好多都幾無新意,d人物同情節類型好多時重複,而且只係識得將d嚴肅題材拍得沉重或者感人,好似仲係睇緊20年前嘅戲,例如下一站天國、劫後餘生呢d,但又超越唔到當年嘅水平。

本來睇呢d戲,就係想欣賞類型片通常欠缺嘅真實同複雜性,而家反而好似變咗做令一種商業片咁
呢個po開始變cosplay po
成日撈亂你同金泰梨絲打
巴打覺得drive my car點?幾個文學作品都互相串連得好有條理,劇本係幾掂,但我唔係好入到佢個vibe,可能文學味太重,頭一個鐘講男主同老婆嘅關係我幾鍾意睇,後面女司機出現就冇咁好睇,亦都感受唔到佢地兩個互相治療創傷嘅效果,不過的確呢套對比起偶然與想像係有匠氣好多
Cosplay +1
事業有成嘅中產文化人,戴綠帽同死老婆後,內心一直有某d糾結,最後佢諗通咗喇,可以同人有真正嘅感情交流。
呢樣野的確似20世紀初現代文學關心嘅野,放落電影史的話,似60年代安東尼奧尼嗰類
係有文學味但又過時,同今日語境好似無關,但對於西方觀眾同影評黎講係熟識嘅。
套戲入面所有野(包括其餘配角)都係為咗逼西島最後有呢個改變,所以的確好“匠氣”,好明顯。特別係墳場獻花個場戲、同埋最後同其他講不同語言嘅演員同台做戲個d

不過套戲都有價值同獨特性。如果由佢老師黑澤清拍,應該有更華麗嘅長鏡頭同調度,節奏緊湊好多。如果由熟悉嘅王家衛拍....會變成東邪西毒,非常風格化+大量金句+最後嘅情緒會好強烈。

濱口嘅電影風格係寫實嘅,寫實電影,通常會係伊朗式離婚嘅種貼地而好多現實問題,好少用黎拍呢種咁複雜嘅內心創傷嘅情節。

濱口提過以前拍紀錄片嘅陣,學識咗點樣令到受訪者變得真情流露,令佢地講野內容成為創意來源。呢種經驗肯定contribute 佢後來嘅人物創作同電影風格。

佢其中一篇短訪問
https://www.yidff.jp/interviews/2013/13i028-e.html
嘩學到野
清唔駛訓
其實我齋貼未睇篇文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞