韓國電影集中討論區 (15)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
有冇睇過讓我們走下去//moving on
前年hkaff嘅戲,睇得幾舒服
總係覺得後面爭咁啲野令成套戲/題材昇華
賣波鞋個段最好,其餘嘅戲算OK嘅,最後講佢對老母改觀,算有說服力,不過呢d題材係常見,無乜新觀點,所以有你所講嘅問題。
頭先開翻條片睇咗一陣,有段戲講佢老竇同姑姐幫啊爺搵老人院,跟住兩個人一邊煲煙一邊講翻當年往事。個幾分鐘嘅戲真係平凡d,有d劇集feel 。桃姐入面都有兩場類似嘅戲,但細膩好多。年輕導演/作家嘅局限係明顯,比較難拍一d同自己差距較遠嘅嘢。

比較之下,我們與愛的距離個結局高d,雖然都只係集中係個學生妹嘅感受,但逼到佢去(間接)經歷一件社會事件,個世界當堂大咗(少少)
睇咗樓主強力推介的酸酸甜甜愛上你 睇到波鞋個位 個過場太令人印象深刻 突然發現睇過日本版 日本版叫愛的成人式
我知道係翻拍都覺得拍得唔錯,韓版加咗自己啲本土文化入去,例如社畜文化,令到職場線同愛情線配合得好好 Crystal演不修邊幅女同事都好有驚喜
愛的成人式睇過,好撚勁臭g前田敦子
唔易拍,算拍得好好,小說應該再神啲
翻睇《我要復仇》,發現到有好多細節位,剪接好乾淨俐落,鏡頭冷靜克制,冇一個shot係浪費

btw原來個傻仔係柳承范扮嘅

朴贊郁都客串咗一個鏡頭
如果純粹講電影語言係幾高分,不過d人物寫得比較薄,同埋最後班“恐怖份子”太搞笑
最尾班地下組織我覺得同套戲(或者朴嘅戲)嘅風格連貫,特別前段有唔少呢啲滑稽到令人發笑嘅場面

人物寫得幾立體,兩個主角設定其實幾一致,兩個都係善良嘅人(好多細微情節都表現到),兩個都係因為失去親人而做出極端行為,青頭仔想救贖而殺戮,宋康昊想報仇而殺戮,最終都係逃離唔到宿命,比較弱嘅反而係冇乜寫佢地同親人嘅關係有幾親密
對睇師兄點評論假冒女團
想睇*
河正宇真係正到仆街
最近一口氣睇咗佢五套劇
追擊者睇完差啲瞓唔著
好有諗頭
類型片的話,忽然諗起兩個片段,覺得d人物都有一定厚度

英雄本色,狄龍撞翻周潤發個段,離遠見到對方破下破下咁幫李子雄開車門,之後仲要被李施捨亥落

喜劇之王,星爺同張柏芝搞完後,第二朝好緊張咁打電話問人要幾錢,然後放地三千蚊,另轉頭扮訓緊,唔夠膽面對有可能發展感情嘅對象

戴個頭盔,雖然我覺得朴贊郁d人物好多都時為咗服務情節,但可能其他觀眾睇得好有共鳴。
我覺得朴贊郁啲戲好多時候都好surreal 原罪犯金子thrist呢啲睇左少少知冇乜可能係現實發生 睇嗰陣會將個著重點放係情節到 可能會下意識冇咁追求一啲豐滿的情感
牙梨呢輯相比以往正常
牙梨得罪人

一剪完個傻仔頭就開始唔正常
Seohyun唔係俾人綁嗰個睇嚟把撚

原來又係改編漫畫
徐賢粉紅色恤衫個look完全唔想色 感覺孫藝珍後生十年嚟演應該正式好多
宋康昊套飛機災難片幾時上?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞