韓國電影集中討論區 (15)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
成地精牙😅
你前後兩個回覆真係相映成趣
好想快啲有得睇IU
李知恩圖報巴表示已射
幾鍾意呢種情感含蓄克制嘅戲,套戲其實講咗4個女人嘅故事,阿女同個姑姐都好令人窩心
btw呢兩套都係CJ發行嘅戲,好大野心
參展的野心
最鐘意既兩個導演
原罪犯同親切的金子收收皮先
復仇三部只覺得第一部復仇神作
👌🏼
頭先睇多次,覺得分場、鏡頭、對白,好多野都算到位
選景都唔錯,與世隔絕但又唔落後,令你唔會分心諗其他事情有可能發生
係對年輕情侶嘅關係,稍微簡單咗d
同埋佢地兩個中女重逢個場戲,可以再處理得靚d 或特別d
啲大場面爽到 劇情就唔期望咁多了
https://youtu.be/Lal8pk4uM1Y
無恥巴有冇睇呢套?近年比較熱門嘅韓國文藝片,都係啲少女成長戲,拍得幾細膩寫實
呢套幾大驚喜,入面好多人物關係(包括女女感情)都處理到,以同類嘅戲黎講幾高汁
打到日韓市場,netflix真係訓係度都笑
人才資源產量題材勁到,受眾又多
X2 好同意你形容呢類戲
me:我要復仇~原罪犯>親切的金子

我要復仇俾人低估得好緊要 佢冇原罪犯咁誇張花巧,實在好多,以暴易暴,直接了當,故事鋪排得好有層次,事件接事件,主角不停轉換,越後越有力
由延宇振和池安主演的電影《服務吧》等級審議已完成,將於2月23日上映。

《服務吧》改編自中國小說家閻連科的小說《為人民服務》。 靈活運用韓國特色的文化色彩改編成劇本,以1976年夏天為背景,描寫了軍隊師長的妻子和炊事兵的愛情故事。

《服務吧》講述夢想成為師團長私宅模範兵的武光(延宇振 飾)因與師長的年輕妻子"秀蓮"(池安 飾)的相遇,在是否越線的誘惑掙扎中展開的故事,由《隱秘而偉大》的導演張哲洙執導,劇照在電影雜誌Variety文章中首度公開,海外發行由Contents Panda負責。
復仇劇本真心無敵,而且好實在咁連結左啲韓國既社會議題,器官買賣、勞工壓榨。一環扣一環既復仇其實都係充滿無奈。

但原罪犯我只係覺得眼高手低,好撚誇張,佢個劇本backup唔到佢咁玩,離晒地。係拍攝同啲鏡頭幾有張力。

金子就唔講啦,普通
都幾令人意想不到
其實我覺得《日熄》比較適合改變,有少少類型片元素

不過睇佢介紹似乎都有唔少"激情“片段
除咗原創劇本,大量網漫小說動畫等素材可以改編
加上受眾接受程度高
好難怪串流平台爭相過去分一杯羹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞