韓國電影集中討論區 (15)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
睇左

我覺得一般般
但故事都幾貼地

好過d 韓劇9成9都係會變(財團/有錢人犯罪)
而家netflix 個堆好好多人話好睇我覺得都無前10年既韓國戲好睇
btw 魔女2 拍左未架?其實我真係幾期待
唔係等上畫咩
拍完,預計今年上,不過金多美係客串
下??? 咁又係 佢都咁勁

不過佢d 動作場面真係幾好,d 血腥又無over
希望2故事如果講遠左都keep 到水準啦
1 尾段個度講返係金多美既局我覺得鋪得好好
個頭睇慣咗又幾cute
又俾佢演到18歲學生妹啲神態
Watcha將進行大規模擴張,不僅預計將公開20+部原創作品,還將擴展至網漫、音樂等領域,最快將於年內進行IPO,積極進軍海外,在2030年達成1億名訂閱者的目標。 ​​​
越嚟越多streaming platform,真係大趨勢
dllm世界末日喇
戲院封到2046
有李鍾錫
睇完VIP好撚憎佢
致鄭月娥的一封信:

我唔撚柒鳩屌你個含撚笨柒個老母個生滋甩毛爛臭花粒白濁梅毒性冷感閪都唔撚柒得嘅。

🙏🏼
屌你老母 好想睇batman同flee
從此世界上又多個金太
朴敘俊拮咗三針都照中
演員全鐘瑞和陳善奎確認出演Tving 原創系列《身價》。
《身價》改編自李聰賢導演的同名14分鐘短片,講述在與外面的世界完全斷絕的混亂局面中,人類為了生存而踩踏的無情鬥爭,是一部在各自原因展開"身價"討價還價的建築裡,遭遇大地震而展開的災難驚悚片。
為體現原作的妙趣,該劇每一集都將以一鏡到底的形式拍攝。預計將於2022年下半年公開。
又公器私用
由DGK(韓國電影導演協會)主辦的「第20屆Director's Cut Awards」公開得獎名單:

【電影部門】
最佳導演獎:李濬益《茲山魚譜》
最佳新人導演獎:洪宜廷《無聲》
最佳劇本獎:金世謙《茲山魚譜》
年度展望獎:尹丹菲《姐弟的夏夜》& 金初熙《燦實也多福》
最佳男演員獎:李炳憲《南山的部長們》
最佳女演員獎:全鐘瑞《Call》
最佳新人男演員獎:具教煥《半島》
最佳新人女演員獎:薑末琴《燦實也多福》
國際導演獎:Denis Villeneuve《沙丘》
特別朋友獎:柳昇完
功勞獎:李鉉升

【劇集部門】
最佳導演獎:黃東赫《魷魚遊戲》
最佳劇本獎:黃東赫《魷魚遊戲》
最佳男演員獎:具教煥《D.P.》
最佳女演員獎:鄭浩妍《魷魚遊戲》
最佳新人女演員獎:金信祿《地獄》
最佳新人男演員獎:趙賢哲《D.P.》

Director’s Cut Awards是通過韓國電影導演們的投票選出候選人和獲獎者的獎,去年因新冠疫情沒有舉辦,所以本屆的評選範圍為2020年和2021年上映的作品。
特別朋友獎係咩料
係咁啱男朋友嘅作品改編,唔係男朋友做導演
唔係佢導演咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞