HKCC18 Summer sem Go

1001 回覆
12 Like 6 Dislike
樓上巴打
有無人知中文reg邊個lecturer好
到底有無人讀過Business Econ 難唔難 help 有無人有notes
到底有無人讀過Business Econ 難唔難 help 有無人有notes

唔算太難 正正常常都會B+ 仲要得Ada教
不過想衝gpa嘅話 輕鬆攞A嘅話 DS就reg nego啦

Eunice手鬆?
想問下applied social science
升U率既情況係點
屌你一堆吾系甘牙伸手黨做同學

係囉 諗起都痛苦
升U率既情況係點

ns/psy/sc/spa?
有無hm 同學
升U率既情況係點

我幫親戚問嫁
可唔可以全部都講一講
升U率既情況係點

我幫親戚問嫁
可唔可以全部都講一講

http://www.hkcc-polyu.edu.hk/publication/2017_8C111_Scheme%20flyer.pdf

Nego輕鬆A左了
Business econ係咪無pj? 咁係咪好似intro econ咁會有啲in-class exercise? 同埋呢科出唔出A+架 thx Ching有無呢科既notes?

上年我sem1成班同學都係咁 乜都唔知 乜都唔明 成日問問問 我同佢地一樣yr1 但唔知點解我好似師兄姊咁成日要解答佢地疑難 呢班人本身都蠢到仆街 好彩後黎參加得多活動識返d正正常常、醒醒目目既同學仔

上年我sem1成班同學都係咁 乜都唔知 乜都唔明 成日問問問 我同佢地一樣yr1 但唔知點解我好似師兄姊咁成日要解答佢地疑難 呢班人本身都蠢到仆街 好彩後黎參加得多活動識返d正正常常、醒醒目目既同學仔 師弟妹Good Luck!希望你地遇到啲好同學,係CC讀書身邊既人會影響你好多,有幾個好同伴互相激勵、扶持係好緊要 I wish u luck

Nego輕鬆A左了
Business econ係咪無pj? 咁係咪好似intro econ咁會有啲in-class exercise? 同埋呢科出唔出A+架 thx Ching有無呢科既notes?

Nego真係輕輕鬆A 係吖 Business Econ冇project 剩係得in class exercise(得兩份計分) 不過都要分組 而且每堂上tutor前都有tutor question要做(你Gp1咪做第一題...) 堂堂tutor差唔多都係叫每組搵個代表出去講解下條題目點做

Nego輕鬆A左了

Nego真係輕輕鬆A 係吖 Business Econ冇project 剩係得in class exercise(得兩份計分) 不過都要分組 而且每堂上tutor前都有tutor question要做(你Gp1咪做第一題...) 堂堂tutor差唔多都係叫每組搵個代表出去講解下條題目點做

A+真係冇乜聽過人有

Nego輕鬆A左了

Nego真係輕輕鬆A 係吖 Business Econ冇project 剩係得in class exercise(得兩份) 不過都要分組 而且每堂上tutor前都有tutor question要做(你Gp1咪做第一題...) 堂堂tutor差唔多都係叫每組搵個代表出去講解下條題目點做

A+真係冇乜聽過人有

Nego輕鬆A左了

我都覺得nego真係好輕鬆 但身邊好似好多人都無A 可能條curve太高 business econ得自己一個讀,但本身中意econ 想追GPA 好少A+好驚 btw ca無底會唔會好難 有無人知
有冇hm fm 不如留tg
見就快推爆個Post,下個開Post嘅巴打麻煩copy一copy(禁Quote再Copy)以下更新左同整理好左嘅資料,廢事問完又問,因為太多所以分兩段出

各位巴絲你地好,歡迎各位HKCC學生,舊生以及過來人分享經驗

麻煩大家發問前點都睇哂上面D置頂文先
特別係問咩係點retake,點reg科果D基本野
唔少巴絲都為左置頂文出左一分力,希望大家可以注意下

下個開post既巴打見到嘅話希望放係置頂到比新生睇下

俾摺毒生的溫馨提示:
1. HKCC嘅學生係可以用PolyU嘅library(自己成日一個人走去poly lib溫書)
2. HKCC同POLY都有開24小時既房 (HKCC 24小時嘅房叫做明日)
3. 紅日POLY D building 係會lock嘅,但係我地張學生證係可以拍到入去
4. HKCC嘅學生係可以入Poly嘅canteen,係某啲時間要check學生證,而我地張學生證係可以入到去既,所以唔洗驚
5. 考試期間就連PolyU嘅library都可能會無位 所以要早D去
6. 星期一至六HKCC都係24小時開嘅,但星期日HKCC就會係7點鐘關閉
7. HKCC拉巴開放時間係,星期一至星期五上午9:00 – 晚上11:00,星期六上午10:00 – 黃昏7:00,而係考試期間紅磡灣圖書館十樓的小組研習室/角及西九龍圖書館四樓研習區係通宵開放

ASSO大辭典:
呢度會講下上到黎有咩常用詞語

Lecture: 一大班人(約100人)一齊上堂,上兩小時,主要講下書/Lecture Notes嘅野
Tutorial: 同Lecture之中約25人一齊上堂,上一小時,主要溫下上一堂Lecture嘅野/做下exercise,亦係project搵groupmate嘅地方
Sit堂: 去人地課室上堂
Killer: Assignment比低分嘅lecturer
Freerider: 咩都唔做既Groupmate
紅磡/HHB: 紅磡分校
西九/WK: 西九分校
Hall Can: 紅磡灣分校隔離 POLYU HALL既CANTEEN
SOC: 學會
Shuttle: 來往HHB,WK同POLY本部的穿梭巴士
獸醫: HKCC醫務所醫生
IK: Information Kiosk
(歡迎各位幫手加下,有待補充)

HHB附近LUNCH推介(純巴絲們的意見,中伏勿Hi)

大喜屋(仲有4-5間日本野係埋一炸)
民食,時新,金香茅
置富food court
三哥、香港仔南記、吉野家、薩莉亞

WK附近LUNCH推介(純巴絲們的意見,中伏勿Hi)
蒸品:蒸飯/包
興城米線、一粥麵
pepper lunch (奧海城) 奧海城food count裝修 唔知整到幾時 1/F開返
food court一早已經開返
魚米家 (奧海城)、花園酒家、譚仔、SUBWAY
subway變左爭鮮
大津日式、潮記粉麵
甜館 呢間執柒左去算啦,貴撚到仆街又唔係好食,d野又少叫野飲又貴,試過叫青咖哩雞d雞得2-3舊

評下冇俾巴絲介紹既 :
新個間八囍串: 個人覺得都高質過上面個d,但就衰在太少位,lunch time入面full晒唔會去
E間野執左好耐
景豪: 勝在夠平 岩晒我呢d窮撚學生 野食質數一般,奶茶好飲
萬寸: 同興城差唔多,2間米線都貴過譚仔又難食過譚仔 下午茶都ok因為有豆漿送
意樂: d飯少撚到 男仔黎講真係會唔夠食 又貴又少
海富餐廳: 一般

總結: WK真係冇野好食
(請巴絲踴躍提供意見)
以下係一啲Q&A,係同HKCC學生有關,適用於全部人:

1. 咩叫死亡鐵三角?
• 所謂死亡鐵三角,係指CCN1003 大專中文傳意、CCN1004 Creative and Critical Thinking、English for Academic Studies (睇你讀緊邊一科,例如:Business or Social Sciences) I & II ,亦即中文,兩科英文同埋CCT,以上全部都係你地兩年內嘅必修科黎
•而英文2左嘅人再要係Year 1 Sem 1 個陣讀多科 CCN1002 Practical English for College Students

2. 點解要叫死亡鐵三角?
• 主要係因為依3科專出爛grade
• 中文係主要用普通話上,我唔排除有lecturer間唔中用粵語,但假若你聽唔明普通話全個sem準備坐係到自修,而且mid-term test好撚走多濕勁野考,包括考你寫簡體字,而呢科最高grade係A,未試過有人A+
• 英文學起上黎就冇咩難度,但份mid-term test真係偏難,mean得50分到,英文底唔好既依關都幾難過,最高個grade都係派到A姐,但得3%人拎到
• CCT對某d人黎講可能好淺,但對某d人黎講係好難,前題係你要concept夠清,明白佢想做d咩,依個地步好難話你聽咩叫做concept清同明白,總之你讀落去就會知道自己究竟明唔明佢講乜,唔明白既話,你份mid-term test 50題MC有機會一題都唔識做,最高個grade派到A+

3. 考得差可唔可以retake博高grade?
•中文同英文佢唔會fail你,就算比個爛grade你都一定要你pass,所以好似冇得retake
•而CCT就可以retake

4. 咩grade先retake到?
•正常C/C+或以上呢啲grade cc都係好少機會會俾人retake到D/D+就比較大啲機會都要睇下多唔多F嘅人retake 如果F嘅人retake會優先俾佢地 再派上去
•但我想retakeB/B+,視乎個科多唔多人F,佢會俾左位俾低grade既人先,真人真事有朋友MO B左都俾佢retake
CC係學店,你有錢送俾佢 佢會唔要?

5.點樣申請retake?
•去ik搵佢拎form填,“Form 31 – Application for Retaking Subjects / Taking Unqualified Subjects”,填完交比佢等佢批,記得講清楚係拎邊份 有兩個版本
1. retake passed subject
2. retake failed subject
佢唔批就

6. Retake 要幾錢?
• Retake平均每科為$5000

7. 幾時俾Retake既錢?
• 報左名先,上到mid term前既幾堂會有交錢個deadline,好似平時交學費咁交

8. Retake有冇得reg時間/lecturer?
• 視乎個科多唔多人retake,睇佢開幾多班,原先教你個lecturer未必會係summer sem再教

9. Retake既mid term/exam係幾時?
• 多數7月頭開班,7月中尾mid term,8月頭exam,8月尾放GPA

10. 咩係summer sem?
•Summer sem係多數7月頭開班,7月中尾mid term,8月頭exam,8月尾放GPA,專門用黎俾retake嘅人讀又或者俾學霸讀,Retake就唔多講而學霸想sem3讀少一科,即係sem3讀四科而去讀,亦有人係英文2左sem3 要讀6科,summer sem 讀定另一科先令自己sem 3 冇咁chur

*summer sem係比較chur既,有可能會係夜晚上堂,例如5PM-9PM (lecture tutorial連住上),每個禮拜2堂

11. 點樣睇summer sem有咩科可以讀/ 幾時deadline/ 幾時讀?
•可讀嘅科目,幾時截止同幾時開sem嘅日子年年不一,最好嘅方法係check 實自己學生email(非moodle)

12. 進步獎/HKCC金銀銅獎/政府Outstanding Performance Scholarship (OPS) 點申請?
•大部份係老師提名,唔洗申請 等email就得

13. 英文好係咪有優勢?
• 英文好確實有優勢,但唔讀書都係冇用,我有個frd UE B而EAS I拎B(3.0),講左咩自己參透下,又有個人DSE英文拎5而 EAS拎B

14. Year 1 唔過3,係咪Quit得?
• 我同你講你可以咁做,但亦有唔少人Sem1 and 2 唔過3而Sem3 and 4 爆4最後有ugc offer,以上嘅例子多不勝數,但講完你聽而又唔讀書,咁最後有上面嘅例子又如何呢?
有冇hm fm 不如留tg

https://t.me/Uuyuyuyyuy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞