Steam儲Game唔玩 #23 聖誕特賣今晚完

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
Devil May Cry HD collection 史低 75 hkd (1至3代)
我唔等switch版移過嚟pc 啦
一野劈左一半
Village 50%off

入手
新玩家建議買dmc collection定5?
50%都買
至少而家fanatical都平過steam
史低買咗傳頌之物
無了
好似幾多日本都市傳說
有啲性趣
70蚊齋玩第三代(hd合集)都超值,但都深入講講分別

首先劇情,3>1>4>5(2代唔洗理),五代會花式劇透3、4代。一代劇情相對地獨立少少。

然後講操作,分兩種操作方向:12代vs 345代。

一代最「簡單」,指令最少。但正正因為指令最少所以通關難度最高。二代就簡單又容易,不過會悶。現代人玩1、2代要有心理準備,因為節奏奇慢。大量解迷要素,第一輪「搵鎖匙」時間會長過你打架。驚你訓著。

三代係四五既基礎。既係故事起既,又係DMC戰鬥系統既lv1。因為三代加入咗空戰同雙武器系統(一代有雙武器,但太慢未成熟),到四五代又變多風格系。

即係四五代攻擊系統既即時變化量比三代多二至四倍。(不過你將五代當三代玩係無問題)

(HD collection1-3) 最大缺點係慢,即使第三代都有解迷元素,只係解迷過程簡略咗。但由於係舊game,「開門」次數比較多,(依家唔開門唔使load,可以接受)。

四五代對新手會比三代好,但劇情都係直接接於三代。而且新手打完5代,好難習慣返3代。3代作為經典,我推薦先玩3代。

畫面,一至三代無顯示卡都推到900p(即係無畫質),五代有現代畫質,四代有中古畫質。

如果劇情控又想技術深操,就3145或1345咁玩。如果想輕輕鬆鬆玩自由度同不卡關就直入五代。
唔該哂巴打 好有心
應該會買HD collection由3開始試下先
Game係依隻,但我地睇steam網

買key 風險自負
搭單問下
點睇外傳dmc
當年玩過,我玩到第14關左右,因為(生理)作嘔,佢用咗藍紅幻燈片高速照眼,加上啲怪以BIOHAZARD式嘔心設計加上HEAVY MATEL音樂。我身體頂唔順。差啲真嘔

論操作:
正統DMC少控場技,打怪自由度大,大部份怪都可以用任何技能打死,只有少部分逼你用槍破甲。動作分明,兩個不相關動作連得靚唔靚係玩家決定。創意喺玩家手上。

吸毒煙剷版就用好多心機喺單一流水攻搫既順滑度。但兩個不相關動作之間既連接突兀,基本上好靚唔靚係由系統決定。而且分咗「天堂/地獄系」武器同敵人。打其中一系既敵人焗你用嗰系武器,而且出現頻率好高,變相限制咗足足30%自由度(好似有中性武器)。創意早早由制作人FIX死咗,玩家只係FOLLOW

後記:作為DIE HARD玩家。我覺得「無傷通關」喺全世界上都唔少人做到,DMC唔係主打「通關困難度」既遊戲。而係FREESTYLE街舞遊戲,玩家可以用創意打出自己風格既視覺效果。假DMC既問題係玩家可以做既太少,美術風格相異。
已經等緊幾時再出特價時段
睇下有咩驚好買
依隻好唔好玩,巴打你喺買齊定淨買-75%個兩集
STAR WARS Jedi: Fallen Order 都史上最低 -75%
MHR咁快減價
玩就普通
galgame咁睇故仔為主,個故好睇
買咗-72%三隻個pack
減得少少, 又冇得本體+dlc咁買
Steam最近搞乜 個下載速度成日死
一開頭幾秒有幾mb,之後就一路跌跌到得返幾十kb
試下轉新加坡 ser
有無咩game岩2-4人一齊玩?
warhammer vermitide 2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞