買遊戲變成收藏用 玩家嘆「以前學生時間多沒錢買」現在下班只能洗洗睡

287 回覆
481 Like 6 Dislike
有細路有女人仲慘
冇一刻係屬於自己
今年數返爆左人中7, call of duty Cold War, 戰國無雙5, Far cry 6, Day gone
原來都唔多 Cold War 仲要係4粒鐘就爆機
「你再等等,就會發現,有了小孩,買個遊戲就像是奢侈品,有錢買不一定有空玩,晚上10之後才覺得身體是自己的。」好真實
其實唔想install都係主要原因
屌你以前D game最多幾G
依家下下幾十G
唔撚想安啦
辛苦你喇

我都唔敢想像結婚仲要有件細嘅會點樣
我個人係有興趣(睇書、砌模型),但成日好似忙到無時間咁
半工讀畜,買左張3080Ti睇notes多過打機
所以點解日本有低欲望社會,中國有躺平
無心機玩囉
動畫我都放棄左 D題材無聊同悶 全部都是中二病題材
打機仲好 又有得自己整mod
戀愛三角
激情退卻
點解唔買飯食呀 咁咪有好多時間淨
你個講法做到9點半10半點 聽日都番工喎 定還是你係星期五定al
黎生
下 314 已經唔似311 內政係咁按架啦喎
314 已經無得再簡化 咁姐係激情退卻
咁係因為返工食晒你星期一至五姐
人大過對時間感知會唔同左
因為時間同空間都係我地意識既量度工具
係咪太大壓力定年紀大?
仲要成日諗住開嚟打時就要成G成g嘅update
線性劇情唔撚見晒
買個洗碗碟機
PS4 長期處於1-2 Game喺屋企,依家多數玩D 單機Game, Mon Hunt 果D 就可免則免,同人打時間難夾過登天,單機自己鐘意幾時玩都得,又唔洗追進度。

不過好多時週中既時候好有興致決心星期五晚打機,到左果日,氹埋個女訓,出返黎自己又好眼訓,寧願早d訓,留返星期六先打啦,到左星期六又想睇波,睇完又12點幾1點,又眼訓,如是者個個星期都係咁,所以依家打機既時間已經由以前細個既夜晚轉左去個女訓晏覺果2-3個鐘

總算仲keep 住想打機,依家開始白金左隻Game 放左佢先買另一隻新既,不過好少白金左既PS4 game, 因為玩過既都唔多

白金左DQ11,FF7 Remake, 隻狼,依家打緊對馬
我平均日日打一局
放假玩全日 可能我毒掛
打機 vs結婚
我簡打機
你隻咩game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞