買遊戲變成收藏用 玩家嘆「以前學生時間多沒錢買」現在下班只能洗洗睡

287 回覆
481 Like 6 Dislike
唔撚理佢囉
搵十萬9千7咩
唔係隻教學長,而且短短的教學都比人中斷好幾次
當年ps2玩足兩年
同細佬輪流玩
no time
no money
no skill
照玩
建議中年巴平賣老婆等學生哥感受下人妻
正常人都應該要㨂打機
的確冇以前玩得咁耐
一星期最多玩兩至三日,每次兩至三個鐘
LOL/Apex/CS嗰啲都係一場起兩場止
兩樣都冇...
其實好難下
要番埋學 難啲啲
我以前又係diablo 2愛好者
玩到2015年先斷哂冇玩
就係我唔夠時間先冇玩番d2r炸
買多部電視
有咗小朋友要等佢瞓咗先有得玩
就係內攻太簡化先難玩。今集好考戰略,要起陣等等野,又要計糧,要好有耐性無得屈

之前唔同集屈既野唔同,有時就屈外交同盟到期,早2集就有策略類似叫絕道之策唔可以增援。

我習慣hea玩,194年係荊南霸幾個城做農夫,再慢慢打東吳,由來上面打生打死。今集打一座城都唔簡單
其實我覺得係基本上啲類型已經玩過晒
對上一次最特別應該係PUBG大逃殺/開放式果類

就算點樣個遊戲有咩系統 已經來來去去都係果啲
只係唔同遊戲執左啲唔同野 都唔差太遠
講中晒
以前玩ONLINE GAME
可以日打夜QN升LEVEL

宜家無咁多時間精神
主要玩啲即食GAME DOTA類
或者係單機手提GAME
得閒玩一陣就算

記得以前普遍online game月費卡由88蚊到100蚊左右,我玩嗰隻就要115到120蚊一個月
寧願睇電視都唔打機,
呻冇時間
仲有返工, 打機, 女朋友/老婆
都係三擇其二
返工+有女=無時間打機
但係個感覺始終都取代唔到PC game / video games
淨係差個mon同埋個控制器(e.g. keyboard / 手掣)
感覺已經差九條街
呢個真,好似打FIFA咁
自己一個打無論打UT/Career打兩場就好想熄機
但係打ProClub一班人一路9up一路打,啲時間就過得好快
係完全兩樣野, 不過放工攰唔想用腦, 又想簡單得到啲愉悅感, 所以需要既野係手遊, 唔係console game
我都完全唔理解有啲人點解手遊幾單都唔手軟, 買隻單機game幾舊水都覺得俾人搶
不過手遊比較滿足到好多現代人需要, 呢個真係事實
以前課online game月費覺得貴
依家玩手遊就幾百幾百咁課
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞