買遊戲變成收藏用 玩家嘆「以前學生時間多沒錢買」現在下班只能洗洗睡

287 回覆
481 Like 6 Dislike
買遊戲變成收藏用 玩家嘆「以前學生時間多沒錢買」現在下班只能洗洗睡

酸酸們是從什麼事情上發現自己「年紀已經到了」的呢?

一名網友在mobile01發文感嘆,以前自己都會追求很好的電腦設備,去玩一些高效能或者畫面很好的遊戲,且因為還沒出社會,有很多可運用的時間,所以一天都要玩好幾個小時,甚至熬夜通宵玩。

▲原po感嘆自從出社會之後就不太常玩遊戲了。(圖/取字免費圖庫pixabay)

然而這樣的日子,自從出社會之後就很少了,雖然看到好玩的遊戲還是會手癢買下去,但平時上班很累,回到家看個劇、運動或者簡單玩個1小時,就要洗洗睡了,久而久之就變得很少認真打電動,若是打電動的時間間隔太久也會失去記憶和熱情,導致多數買來的遊戲根本沒玩過或者只玩過一下下。

原po無奈表示:「Steam、Battle和其他平台加起來至少30款,就這樣不停的循環,遊戲也越來越多。」也詢問其他網友們大家年過30後,還是能每天狂打猛打嗎?

文章一出,許多網友紛紛留言表示:

「只打手遊了,最近在玩WWH2,前幾天還課金600元買裝備。」

「我也是,後續連遊戲也買不下去了,乾脆把錢拿去和家人吃飯。」

「我是電動派的,自從有小孩要照顧遊戲還是一直買,但也一直放著長灰塵。」

「上次特價買了2077,結果一星期只玩1~1.5小時。」

「steam本身就是一個收藏遊戲,看到特價的一直買,點下去安裝的,5隻手指頭數得出來,以前學生很多時間但沒錢買,現在反而是有錢買遊戲,但是下班回到家就躺了。」

「你再等等,就會發現,有了小孩,買個遊戲就像是奢侈品,有錢買不一定有空玩,晚上10之後才覺得身體是自己的。」

「真的是如此,下班回到家,常常只想當馬鈴薯躺在沙發上,下單買的遊戲每個都玩不到1小時,沒有一套破關。」

先前本站曾經報導過《買遊戲片回家「都擺著不玩」 鄉民熱議玩家厭世原因:買遊戲都比玩更有趣》,很多人都是「買」的當下最興致高昂,而等到遊戲實際買來後,卻因為每天上班太累沒時間玩,而放著生灰塵,又或者是長大之後發現有其他比遊戲更有趣的東西。

這樣講起來,買遊戲某種程度上也有點像購物,東西看著看著越來越想買,下單的那刻爽到不行「Yes!!終於買了!!」,但收到後,那個爽感反而就消失了的感覺QQ。
真,而轉返工,買game 玩一陣都覺得攰
以前玩好耐都得,而家一陣就熄機。
買左ps5 諗住好多game 玩,點知擺多過咩
返工時間又長
又要用腦又要體力

放工返到屋企做咩好?
就係 攤喺sofa 玩陣電話
跟住就要瞓覺

邊有時間精力打機吖
冇錯最後一部,係ps3 啲Game 都冇一隻玩完!
睇你有幾想打機既姐
有d人又要睇埋d膠劇
又要追on9星
仲話要做運動一陣又要蒲老蘭
有d就結婚生仔俾老婆煩下又屈服
多多時間都唔會打到機
自己簡咩野最重要
我就真係除左返放工之外就係打機同睇動畫
成個月先可能出一次聚會
武肺後就更加小
放假除左買野食之外都係做宅男
咁係你身體好精力多
買games儲起唔玩根本就係都市病,
換個角度睇就係造緊一間虛擬曱甴公屋
有時望住個library 勁多game
就算唔係每一隻都玩過晒都好
都有種莫名嘅治癒

而某程度上NFT artwork既出現
正正就係滿足咗呢種「買黎收藏」既欲望

講真,如果遲d NFT art既炒賣熱潮過左
可以去番一隻game幾百蚊既價錢
又見到有覺得靚既,買黎儲下我覺得ok
遲下仲可以放上Twitter比人睇自己既收藏
下 game用黎打既咩?儲架喎

所以XGPU係有市場嘅,可以比你試下d遊戲係咪啱自己玩先考慮係咪再比錢買,唔使驚比咗錢買咗隻遊戲番嚟玩一陣就擺埋一邊吖哋!
重會堅持日日打機
買左20幾隻PS4/5 game,但之前冇PS4,而家又未買到ps5 game算唔算
尤其係對戰用腦果d,諗起都覺得攰
冇機都買咁勁
晚上10之後才覺得身體依然不是自己的
有冇人已經進化到買都唔買,上youtube睇gameplay當玩左
依家已經係買完,睇gameplay.....

好多時真係過左教學已經無心力玩落去

大佬,教學都要分幾日先教得完
我堅持每日都要打機 唔會玩d太競爭性 之前玩開隻mmorpg 都淨玩 pve
自從有左即時通訊軟件

返工變左 24小時了

打打下d 仆街send 個WhatsApp 黎 : 聽日要咩咩咩

即時無晒mood
[/quote]冇機都買咁勁[/quote]
傻仔囉,抽左一年當打左啲game
時間管理好d

唔好俾自己用時間響ig,fb同連登,唔好成日攝時間玩電話,果d細空閒不如抖下,做得到自然冇咁萎靡,有返d精神
睇人玩仲開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞