買遊戲變成收藏用 玩家嘆「以前學生時間多沒錢買」現在下班只能洗洗睡

287 回覆
481 Like 6 Dislike
今日唔得
你之後都唔會得
Now or never
我都係噉
有幾十隻未拆包裝
無課打贏課狗先有樂趣
好中
不過早期啲收月費嘅都唔會話有錢玩哂
越後期越燒錢
https://www.youtube.com/c/GamerGrandma/videos
邊關無精力事,睇你仲有無熱情啫
所以XBOX GAME PASS 真係岩哂
工作電話分開是常識吧
好x sad
好x true
以前細個老母會阻止我打機
依家大個自己錢 份工又hea 打機 女友同佢老母會「哦」我又打機
結論 女人= 阻人打機
其實打唔打機真係無所謂,但呢種除左招呼朋友同返工放工而無任何個人興趣真係唔得,老左無人陪你就會變呆望四幅牆就過一日
細個用電視打畀老母鬧
大個用電視打畀老婆鬧
咁齋計賺錢,係ok嘅,起碼講辛苦又唔算好辛苦;有壓力但都係接受嘅范圍以內。

只不過,賺到錢反而洗嘅地方唔係真係好多。
樓想買,夠首期但始終未睇到個完全啱心水嘅盤。
我又唔好映相音響,唔賭唔嫖近排仲戒埋煙,剩返酒會飲下但始終有限數。

好運女友又唔大洗,家用俾完1/3都仲儲到一大舊,加埋武肺旅行都去唔到洗得仲少。

但係個人真係好似個殻咁,返工、放工,瞓覺。
週末會瞓多少少幫自己叉下電。
打機?會打嘅,有好玩嘅咪玩下囉,但有時放低咗幾日,玩返又唔記得上次打到邊

以前細個打機,打到天昏地暗,Diablo 2為衝 ladder,連打26個鐘除咗痾屎痾尿、完無離開過張櫈。而家?打2.6個鐘都已經覺得攰想抖下。

最大問題係點肝都好,一樣打唔贏重課或者班比你更肝嘅痴線佬。
無呢個問題
之前雖然工程狗但朝8晚5 5天工作,收工同星期六日都繼續會打RPG game/ Rainbow 6/COD之類
痴屋企住 唔駛做家頭細務仲咁大聲
好多game 買返黎借俾人
我都係平日偶然先打個幾鐘, 放假先有機會玩耐少少既社畜
因為阿婆妹下妹下咁玩, 唔想妹到一半佢就落左架
反而覺得買斷啱我多啲, 真係鐘意先買返去慢慢妹
巴打你都有返咁上下年紀,PS2 係我IVE 時期產物。
但而家我都差唔多情況,如果唔係switch 可以拎出街玩,我都係放屋企封塵
有女果時都仲抽到d時間打機既
好睇係返工chur 唔chur, 有時忙起上黎返工八九個鐘冇停過思考同處理問題,收工個腦真係攰到寧願上網都唔想開機
試過開埋機見到個開機畫面之後熄返佢算
機又唔比打 愛又唔比做又如灰咗我啦
機又唔比打 愛又唔比做不如灰撚咗我啦
有小朋友部電視已經唔係自己
又接受唔到手機9uo game
所以買部switchlite 搭車等餐玩
有錢可以追回童年慾望 可惜時間唔等人
對上一隻爆機既game 已經係Metal Gear 5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞