買遊戲變成收藏用 玩家嘆「以前學生時間多沒錢買」現在下班只能洗洗睡

287 回覆
481 Like 6 Dislike
高質素娛樂不嬲都要時間同金錢培養,唔想花時間金錢同腦嘅人不嬲都有,唔係由打機開始,佢哋只係花左係其他地方度,真係忙到時番返工食飯訓嘅我相信得少數…由爆谷片到you tube 到抖音都係比呢班友用,越來越碎片同低質,再將自己當商品換呢啲低質野….
更加似未結婚了
朝9(我自己就慣咗8:45到公司),lunch 個半鐘
放工平均8點有時會早啲(但都要730左右)

自己算好運,返工放工單程door to door 只係半粒鐘左右。
返到屋企食完飯、沖涼擦牙洗面都10點半。

自己仲算年輕(不過都37)精力仲keep到,平均2點左右熄燈瞓(8點起身),即係最多有3.5個鐘,好似好多咁,但都會有唔同嘅事:

應付下呀爸呀媽催婚、陪女友(1星期閒日放工會去佢屋企1次左右)、覆下公司老闆WhatsApp、睇下新聞、有朋友約出去飲嘢/打牌、突然有日個人斷電要11點幾12點就瞓。

明明自己已經夜瞓,但硬係無乜自己時間咁唔止打機、想挖啲私人時間睇下小說、煲下劇、砌下模型都唔知幾時得
其實所有興趣包括打機一個男人結婚同有細路後都唔會有時間做到
除非你興趣只需要俾錢同埋生活上又可以有機會用(收藏, 玩錶, 玩車, 炒股, etc)
利申: 仲係保持日日打機睇劇習慣 會請假打機 冇打算識人了
可能啦,但打機呢一個娛樂嘅 priority真係低咗

返工以外,陪屋企人、陪女友、陪朋友已經燒咗7-8成時間。到真係有時間打機嗰陣,真係會情願早少少瞓。

利申:試過好幾次打打下機,攰到拎住手制瞓咗
陪屋企人,女友,朋友你當返工定娛樂?我係講緊娛樂方式改左而唔係無娛樂,打機只係娛樂一種,同睇戲睇書聽歌同朋友女友玩都一樣
其實好玩嘅只係有朋友陪你一齊玩 一條友玩好快無癮
我幫你接收部PS5
同屋企人住 分擔咗啲workload咪得 唔洗你買餸煮飯洗碗做家務
你連打機都專注唔到?
依家好多game買左返黎都係擺
Ps5 ps4 switch 電腦都係鋪塵
唔好話放工,星期六日都係咁
以前輕鬆玩game
依家玩隻game好怕miss咗achievement, 隱藏野, 變到好有壓力
而家好game 買咗冇玩過,仲有一大堆電影,次次都係特價覺得抵就買,久而久之買咗好多
真係冇乜時間玩
儲game 正如d女人儲手袋一樣
唔買新game淨係買舊game
隻game 減70-90% 先買 買到咁抵會覺得好滿足
追劇玩電話我都係公司攪掂
所以返到屋企仲有時間比我打機
係,讀U嗰陣日日打LOL。出黎做野諗住砌部勁機玩STEAM付費GAME,結果我連LOL都唔係幾想玩
我同你差唔多年紀,未結婚前都好似你咁唸無時間, 我依家個囡小一無請姐姐2人雙職,朝早6點起身,送個囡去車站坐校車,做一陣運動沖個涼返工。

今年公司無乜手project 搞都叫早d收工(6,7點),早返去有時煮野或買外賣,同個囡做功課,溫書,拾書包講故事快既9點10點,慢既10:30。好多時斷電無腦手遊任都唔做就訓

好好珍惜你3個半鐘
好多好漫畫比動畫公司做爛
我都係睇漫畫多
真,我依家每日放工食完飯之後都會打機打到訓覺,放假都係留係屋企打機,依家玩緊witcher3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞