買遊戲變成收藏用 玩家嘆「以前學生時間多沒錢買」現在下班只能洗洗睡

287 回覆
481 Like 6 Dislike
如果隻game係神作就唔想睇左當玩左
試game同打機完全係兩回事
前者好撚重複枯燥,冇乜樂趣可言
❌TIME
❌MONEY
❌SKILL
打機打到返part time 一樣
唔同客群啫
百貨應百客
有人鍾意hard core
有人鍾意爽game

你唔啱咪唔好買,繼續玩你嘅爽game
又無人逼你玩hard core
雲端通關
係你老咗
有時係坐係到唔想開驚
但一開驚就可以玩好耐唔知點解
雲端玩家
我覺得依家D GAME拉到太長, 以前PS2以前好多大作可以7個鐘打爆, 如果唔夠喉就打2周目
唔好誤會, 我係話如果長得黎有意思絕對係好事, 弊在好多時都係夾硬拖長黎打咁樣攪到人好想棄GAME
我誇到由ps3已經開始係擺多過玩
部PS4玩多過24個鐘嘅 game,數得出只係得對馬戰鬼同FF7R

唔知幾時開始,完全無再留意有乜大game出。
尤其中過幾次伏一出即買即開變幫 game廠試bug
(Warcraft 3 reforged/ cyberpunk 2077)

而家好間唔中行188啲game鋪,會有啲「原來乜乜乜出咗新一集」。好喇,一口氣買幾隻game,返到屋企入咗隻game等佢裝嗰陣已經搵咗第二啲嘢搞。之後係咁易玩一陣就覺得倒不如睇下劇、書或者瞓覺休息下算
珍 好鐘意打機

不過放棄左睇動畫
寧願睇漫畫都唔想睇動畫
你應該慶幸無曬到錢
無時間玩咁你買黎做咩?
我每日6點收工, 買埋餸返去煮飯
8點前一定有飯食, 食飯既時間順便開機洗衫
食完飯洗完碗8點幾9點, 岩岩好可以晾埋衫
畀盡你用多半個鐘吸下塵抹下野
都仲有大把時間玩喎
每日放工陪小朋友做功課
再哄埋佢瞓之後做家務
然後10點到2點先係自己嘅遊戲時候
第二朝返工又想死mode
個library有百幾二百隻game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞