買遊戲變成收藏用 玩家嘆「以前學生時間多沒錢買」現在下班只能洗洗睡

287 回覆
481 Like 6 Dislike
有老婆家庭一定少左自己時間,有得必有失
之於係咪完全玩唔到,明顯係時間分配問題
同埋另一半係咪有類似嗜好嘅人

正如我老婆係一個會幫手抽PS5既女人
一隻遊戲會接力打到爆機,討論劇情
所以人大左就係一定打唔機?答案就係你自己身上面
你唔係兒子返工一定要架啦
邊有得就咁撚打機+老婆架
有廢青係咁
再仆街啲條女養佢
真係有的
點解我揾唔到
講真 唔敢講全部
大多數既game主線短到乜咁,郁d就打爆機。集中係哂d所謂收集任務
以前ps1 打爆就打爆 好少d咩野二周目之類

例如玩刺客2 個故仔仲長
以前連一個月88蚊買月費卡 都負擔唔起
屋企人又唔肯買
老生常談啦

其實細個唔係有時間,細個時間仲唔夠,至少而家放工放假就真係自己時間點玩都得,以前細個放工放假仲要溫書做功課。

或者係因為細個有咁多game玩,而且以前時間過得慢,細個玩2粒鐘已經覺得好夠皮,而家剛剛開機就已經2粒鐘。
係咁玩返舊game
唔想玩新出既 只會買
其實係根本個post大部分懶感性話人大咗打唔到機嘅人根本無自己想像中咁鐘意打機,大部分問題根本就係出係自己身上然後賴啲game太複雜老婆/女友阻住你打機,咁你係應該要佢地理解你嘅興趣而唔係屈就,陪屋企人做routine野無時間?咁咪慢慢打,點都有打完嘅一日啦所謂嘅無精力其實又係藉口,如果真係攰到一翻到屋企就想訓就話,但係又大把人係攞啲時間去睇劇上連登睇youtube無可否認打機嘅精神投入係高,但係其他更高投入嘅興趣大把,做運動/畫畫/玩音樂邊樣唔係要聚精會神,真心鐘意個啲咪又係會堅持
有時返屋企,開左部機,係封面選下game
㩒下㩒下又熄機玩手機睇下youtube算
因為按完玩過1,2 個鐘就都訓 好無癮 不如睇下D速食片算
太耐唔開 個手制會認唔到 又要搞一輪
所以會逼自己開一開
你睇哂篇文 就明白唔只時間分配問題
係就算放工有時間 有時都覺得好攰冇精力 根本提唔起勁去打機 更何況難度高要grind既game

篇文都有提到: 打電動的時間間隔太久也會失去記憶和熱情,導致多數買來的遊戲根本沒玩過或者只玩過一下下。
學生時代3 4點放學之後就係天堂?唔使做功課溫書補習做project「興趣班」?
真係好....軟飯唔係個個有得食
唉,在我黎講,搵到個肯AA制或輪流付賬或我7佢3,已經要還神
研究報告係指fps越高對用家對眼係越好冇咁攰 同你講既相反
其實係根本個post大部分懶感性話人大咗打唔到機嘅人根本無自己想像中咁鐘意打機,大部分問題根本就係出係自己身上然後賴啲game太複雜老婆/女友阻住你打機,咁你係應該要佢地理解你嘅興趣而唔係屈就,陪屋企人做routine野無時間?咁咪慢慢打,點都有打完嘅一日啦所謂嘅無精力其實又係藉口,如果真係攰到一翻到屋企就想訓就話,但係又大把人係攞啲時間去睇劇上連登睇youtube無可否認打機嘅精神投入係高,但係其他更高投入嘅興趣大把,做運動/畫畫/玩音樂邊樣唔係要聚精會神,真心鐘意個啲咪又係會堅持

真,咪成日話自己有老婆又要返工,邊個唔駛返工?有人迫你娶老婆?
根本好多都係藉口,應該老實承認自己根本對打機無左熱情,單純想去彌補小時候既時光而去不斷買新game擺,無精神就訓啦仲上連登?
見以前d fd其實除咗返工之外,都已經唔洗做家務煮飯湊仔嗰,又冇追星,都一樣擺低咗打機,真係令人有d唏噓
係課完金之發現隻game真正嘅樂趣
講到底都係D男人寵慣佢地
由我做起,堅拒做傻仔
依家D人玩witcher嫁
你話唔好玩俾人屌死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞