加拿大Stream A - 課金揮手交流區2

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
https://youtu.be/XeRzCwESkG4
可以睇睇 唔係你賺幾多就拎你一半
係果一半係taxable 要睇返你平身income tax rate
International student 仲可以用學費扣稅
所以唔係你哋諗得咁壞
加拿大政府有好多稅務優惠鼓勵人做長缐投資,capital gain 只計一半,蝕錢又可以扣稅,但千祈唔好Day trade, 頻密交易嘅話就會當你係trader, capital Gain都變會返做income咁計,變返100% taxable.

唔怕悶嘅話買加拿大股,例如銀行公用能源股,派息唔錯,仲要好優惠嘅tax credit, 股息稅大幅度減免甚至唔使點交。

同埋美股withholding tax只係15%。
點樣學費扣稅?
唔好意思 唔知係咪伸手黨
想問下我老公申請sp 我跟我老公個sp申請sowp既話

1)想問下係咪可以前後腳入境(我老公入境先 因為開學,我遲幾個月入境)
2)想問下係咪都最好都一齊申請sp+sowp?
唔緊要,你呢啲已經唔算伸手黨
1)可以前後腳
2)冇話點樣最好,我覺得最好梗係一齊去
你老公自己又要租屋搬屋又要買家品電器一大堆嘢仲要返學交功課,有個人幫輕下好好多
明白 唔該🙏
係呀 明白一齊去最好 驚忙死佢😂 會再睇睇 🙏
請問用緊cs international去到加拿大仲可唔可以繼續用?
IBHK係咪去到當地都要申請返加拿大IB先得?
兩老婆嘛,可以一人讀書一人用SOWP做野
有子女都可申請埋MSP
加拿大鼓勵成家一齊去
講左心果句….
兩公婆先啱
RAYIXR 巴 都解答左你
但想補充唔一定結左婚
只有proof of relationship 既伴侶都可以申請SOWP 當然你既proof要佢信納

我申請緊visa,上次未up曬啲pdf 諗住宜家再up,點知入到去揀continue application佢就彈咗去呢一頁
已經試咗好多次
有冇人都係咁
加拿大無伴讀宜樣野,所謂伴讀=visitor visa
只要係common law partner (同居兩年無結婚),或已婚伴侶
都可以申請SOWP
同性戀都可以申請SOWP
加拿大伴讀通常指父母陪讀簽證
(Visitor Record for Parents)
子女未成年,父母可以陪住佢
但唔可以返工
我唔肯定,但應該可以,仲當係海外資產咁樣申報,不過每年報稅嘅時候計投資收入就會麻煩啲囉,要自己做bookkeeping 好啲。

我自己未去加拿大,但初步了解係去到加拿大開返個加拿大IB,然後再將香港IB股票轉過去,咁會方便管理。
咪係visitor囉
係啲AA譯做陪讀咋
無得做野,無得拎PR
換個browser 清下cache
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞