加拿大Stream A - 課金揮手交流區2

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
想問下 我睇啲college既grad cert course啲duration好多都係寫8 months(2 semesters)咁 其實會唔會meet唔到at least 1 year既requirement
我同意係幾時踩屎0既分別
但係間學校你未收OFFER 已經踩緊屎
真心點會有信心
想問下倒讀係咪一定要寫study plan?
"study plan"個plan用得好差
我開頭以為係寫每個禮拜幾時上堂 用幾多個鐘溫書etc
真 呢份嘢google都搵到
但仲成日有人話一定要寫幾千字
心諗人哋做移民局 唔係prof
其實嗰幾間大嘅都係差唔多
但有啲科會呢間出名啲 第二間又冇開咁
要預間間都係多功課
學生做服務業 超市永遠請緊人
一至五都要返學? 有冇dayoff
Ching 科科都唔同架喎 你想我點答你
想問下你地遞咗申請,一般幾耐有offer?
中間有冇咩可以準備定
搵Referee睇幾樣野

1. 個人對你既了解(佢點識你,係咩角色,如果係你fyp supervisor咁佢封信既可信度會高啲)
2. 身份(如果其他野都一樣prof肯定會比lecturer好)
3. 對你既評價(你讀佢啲course or proj咩grade,課堂參與度足唔足夠令佢記得你)

最後係要記得有啲prof唔得閑理你,我覺得最好全部搵哂,自己準備定draft, cv, transcript,夠數既話即時及禮貌地同佢講返等人地唔好浪費時間
8 months 當住唔得先 唔想你冒險
反而 1 year 2 sem 都穩陣 有寫住 1 year 就得
多香港人大城市就大溫同多倫多
其實香港人熱門城市5隻手指數曬
自己搵下資料
你應該諗下住邊先
再㨂附近既college
如果怕凍應該得大溫
大家知唔知邊度check college既graduation rate?

我仲struggle緊揀科, 驚grad唔到, 上星期考完duolingo得115
你咩省先
我知安省有
bc同on都有我想讀既course, 特别想知bcit同vcc, 退一萬步就on既 lambton college

thanks bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞