加拿大Stream A - 課金揮手交流區2

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
唔該晒巴打
咁睇黎我都係要考
我經Asso升上去大學得兩年
唔該晒
睇嚟都係考多次穩陣
可以問下個間學校接唔接受Duolingo
好似700幾蚊次 用一個鐘左右online test.
好似平過同方便過ielts
當然 如果你覺得ielts日後此可性大啲都可以考既
想問下巴打
Duolingo出成績表係咪佢直接send比學校?定係有pdf可以比考生自己upload?
自己交
有PDF俾你dl 之後你可以俾學校 但最緊要係你想apply個間認可Duolingo
多謝巴打解答
得呀我都係用c e 成績報,
英文你考ielts
但工程有機會要讀數,你問下學校點樣補成績, eg 你再報考Igcse 個d (香港考,勁簡單既中五數學來)
Dip開咗學一星期
覺得好chur
想問下有冇人熟加拿大rpg嘅culture

香港我哋通常9月開學,預半年至一年前就可以contact定教授睇下佢收唔收人,基本上如果同教授傾掂,佢口頭上收咗,之後啲申請/學校面試都係走過場形式

唔清楚加拿大係咪一樣玩法?因為我見過外國好似有啲U係唔可以私下contact教授
聽人講chur過ive好多
我真心覺得仲癲過Master
其他答唔到你
UBC係先過左學校果關先 (叫做admissible)
之後搵到supervisor肯收就會有正式offer
當然你都可以(同埋應該要)搵定professor先
但係如果佢肯收但係學校唔收都無計
好多classwork
又多assignment
真心唔係講笑
咁好似都相同玩法(?)
即係其實我都應該私下搵咗 prof先,大家傾好想做啲咩,同意之後就經學校報,之後就過學校面試嗰關?唔同嘅係學校嗰關有機會炒,
我咁理解有冇錯?thx

btw 暫時first choice係UOT,因為想去安省+近大城市
私下搵prof就一定係愈早愈好
佢同意左收你 學校果關都過埋 就會有offer(雖然technically 係倒轉不過無人會理)
但係即使佢唔肯收 都可以照報UOT先
(睇下你有幾想離開香港 好想/需要走嘅咪照approach下其他人先)
不過我當時學校係無interview(唔知關唔關武肺事) supervisor就經zoom傾左半個幾鐘到
感謝巴打解答唔好意思,想問多你少少嘢(因為香港想報外國RPG真係冇咩人可以問... 舊同學都係中國人多,我又已經離開咗嗰個 research 圈子)

想問下你係咪拎 full scholarship 讀(或者做 TA 出糧)?夠 cover 學費 + 生活費?

另外都想問下介唔介意分享你搵老細嘅經歷,例如你係自己已經準備好 research proposal 再搵老細 sell,定係你搵啱 research interest 嘅老細,approach 佢嗰陣同佢介紹下自己同埋講下自己research interest,再同佢一齊傾 proposal?
點chur法, 可唔可以分享下
1: 我個program+以我所知好多美加RPG都會有financial support
基本上係supervisor/dept(if first year is doing rotation)出錢養你(in terms of studentship/stipend/research assistantship
都係個名目啫總之有人出糧啦)
做TA可能會有額外收入(多數計鐘) 或者可能係program requirement 就睇你係邊間
自己都可以apply scholarship/fellowship
但係加拿大比international student apply嘅老實講唔多 我淨係報到一個
夠唔夠使呢 我覺得自己正常(少摺)學生生活
住shared house/hall+大約一半出街食一半自己煮
暫時要自己貼少少
不過食住就真係豐儉由人
錢多嘅當然你想點就點
窮苦學生餐餐自己煮+搵到間夠多人share嘅屋
supervisor比果筆basic funding隨時有淨

2: 偏向後者 不過我情況再特殊少少
因為我宜家supervisor 同係香港嘅supervisor係同field+識
如果你夠叻嘅當然可以帶住你個proposal去搵 但係前期準備功夫真係會好L辛苦
如果淨係報master讀2年(which is recommended NOW because you probably can't get a PhD before stream A end)嘅
正常都唔會expect你有個完整嘅proposal啦
(不過咁 PhD grad左之後 行EE攞PR應該零難度
有無stream A根本無分別 係時間問題啫)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞