加拿大Stream A - 課金揮手交流區2

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
有無人知申請學簽大概要搞幾耐
網上面話12個禮拜準唔準
申請嗰陣就要比埋驗身信定係申請完佢先比信你再去驗身

然後先交passport嗰啲嘢
你可以驗咗身先submit學簽 咁就唔使佢出信
或者 submit完等佢出信先去做 唔好申請咗未出信又自己走去做

Submit嗰陣交資料會叫你scan埋passport
其實間間college 都係咁上下
利伸 讀緊seneca
多謝巴打先,洗唔洗話上center打指紋、寄passport嗰啲,如果有大概會係幾時嘅事嚟
通常biometric都係會出信然後你自己去預約打指紋,同出驗身信一個階段
寄passport 應該就唔使嘅

Btw如果有錯請其他巴打指正
有冇巴打知如果我同時申請OWP+Study permit 去到最後搵到長工係咪可以放棄讀書直接做一年野用stream B 移民
咁有冇5年內畢業?
有 其實stream a 同 b 都meet 到requirement 純粹驚乞食科搵唔到野做想穩陣啲
咁直接stream B先啦
頂夠一年就完成
做到唔想做想讀書學費又平d學位又多d
做一年睇下想進修邊方面再讀都未遲
有做,同11月尾已經有offer,10月申請的
我 2016 香港 UG grad, 上年二月入紙OWP 四月批左,但係 stream B 唔倒

如果我而家再搵個 Diploma 讀,攞到 offer 之後會唔會因為我已經有 OWP 嘅 Introduction letter 而IRCC 唔批 SP

跪求各位師兄指點
有 不過搵唔返條gp link
你入Ottawa gp 再問link/搵人加你入gp
多謝總結

本身香港有車牌 但要2023年三月先夠兩年

但想問下如果打算今年九月過黎多倫多 可唔可以係多倫多等到個香港牌夠兩年

到時叫屋企人幫手係香港搞完牌證明嘅野寄過黎 再直接考G2?
入境個陣,Border Service 會唔會淨係 grant SP 俾我唔 activate OWP status ?

跟住可能最後要 Web form request 返啲permit?
事關我報左間無 PGWP 嘅college, 下年開學,希望到時順順利利

btw 唔該晒師兄
我大學張cert 係18年年尾 所以想問下有冇得出發前同時申請owp 同study permit/ 申請左owp 入加拿大境先touchwood 搵唔切野做先去讀書
可以
Centennial 係廢到連system都冇 要send email apply
Seneca都叫做有個system
我收到Seneca offer幾個月後先收到Centennial個人覆我
40萬死慳死抵夠唔夠讀兩年
放假做part time 應該頂到下
我想問我張證書 係2018年11月畢業

我2023年9月入學 係咪都趕得徹stream A?
佢話係入學之前既5年內

我讀完書 一年後係 2024年既9月

2024年9月 我應該仲可以stream A去申請?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞