加拿大Stream A - 課金揮手交流區2

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
唔好怪我語氣重d
好多網上分享都係諗住用最少時間攞PR
日頭返工夜晚頂硬上讀書做功課
點知就軟左得返半條人命
一個月就頂唔順辭職去加拿大讀書
個老婆自己去嗰邊搞掂晒所有嘢
變埋太空人家庭,老公未走到要返工仲要奏細佬
亂到一個典
Lm

workload都算 主要係13-16個鐘時差真係會玩死人
要畢業
17年6月bachelor畢業, 想下年去讀一月開學嘅兩年2023 Dip
咁樣仲行唔行到Stream A定係已經要用其他途徑先去到加拿大
應該都夠錢讀書, 英文幾年前考到ieits overall 6.5
覺得自己太遲做research 好後悔
下年出發讀兩年冇問題
正常夠曬時間
唔駛後悔
你畢業證書日期係幾時?
如果可以早啲今年出發可能讀一年post grad都趕到
慳返一年時間
17年6月中嘅畢業證書
係咪只有post grad/taught master先至有一年, diploma通常都係兩年?
係想早啲讀完搵嘢做嘅但係驚自己讀唔嚟postgrad嘅嘢自己個bachelor係Applied science
香港本行做e-commerce嘅嘢, 真係去讀一係就讀program一係可能讀UI UX呢啲Couse 通常diploma多...
後悔因為追番曬啲post知道應該上兩個月就要開始睇啲課程,
如果今年嘅話依家好多都full曬定係依家都仲趕得切
你讀咩同邊一年畢業無關係

只係想偷雞用一年行stream a就一定要pg cert dip係無影響
畢業過左5年最少要讀兩年
5年內可讀一年post grad
證書上真係寫6月中?
9月係好多full左
但總會有未滿既….例如冷門科目同城市
睇你想快定想讀書增值再出發
自己上網搵就知,啱既可報
仲有ielts係咪A卷同有冇過兩年?
想請問有無人知如果今年asso畢業 可唔可以報post grad /Graduate Certificate Programs 一年拎PR?定係一定要兩年diploma ? 因為上網搵唔到呢方面嘅資料🙏🙏
9月full到
想報果d都爆晒
Asso可以報到年post grad
一年
thank you你解答咗我好多問題
ielts係A卷 但係過咗兩年要再考過 應該趕唔到今年pg
Diploma兩年嘅時間都幾長, 如果純粹讀書嘅話真係零收入來源
上網睇下有冇冷門城市pg仲收緊人, 又唔使即時交ielts成績
可以返part time, 每星期最多20個鐘
一個月都有80個鐘幫補下
ielts後補都得,啱既報左先
電子ielts 好多期同幾日就出成績
你係讀dip就唔洗睇係咩年份畢業
同埋dip只需要ieits 5.0
理論最低要求啫
我報果d dip全部要6.5…..
唔明點解同master要求一樣…..
6.5 OVER ALL唔算難, 6.5 都無去讀應該淨係英文能力都夠你死....
所以大家唔好見5.0就滿心歡喜可以報
好多公立學術科目都唔收
好似私校或技工類先收5.0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞