加拿大Stream A - 課金揮手交流區2

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
實際上貴幾多我無認真搵
但係聽佢講佢想讀個program兩皮加紙一年 讀兩年
對fg學生黎講好撚甘
相問如果我如果申請左owp 會唔會對我以後申請sp同pgwp果啲有影響
所以冇錢又fg一定係行stream b
正正經經讀書啦
掛住返工搞到肥佬就好笑
又或者報RPG supervisor出錢養
不過入到嘅少之又少
同埋想行stream A一定要揀master phd讀完個pathway都完左
(不過咁 phd grad之後就算無stream A/B都好 想留低應該無咩難度)
OWP都可轉SP
但PGWP只可申請一次
Stream a
國際學生
有pgwp
讀2年dip. 4萬cad 再加2年生活費 1年2萬cad 計
埋單8萬左右

無pgwp
讀2年dip 可以2萬樓下
生活費1年2萬
讀完洗左6萬左右 不過畢業後要轉用visitor 身份留低申請pr
預3至9個月 無得做野燒銀紙

唔夠budget 可以考慮返bno
PGWP應該係must?
畢業先申請得PR, 即係當時study permit 失效.
而要申請PR又一定要有有效Visa, 所以要有PGWP來接 study permit.
正路最簡單嘅方法就係咁
大溫多倫多下年9月既課程招緊生喇
同埋好多都full左
要報就要快
唔該晒. 聽日飛, 不停睇有咩文件準備漏, 已經諗唔係好到但又認住實有野漏咁
恭喜曬
List 出嚟分享吓
順便俾大家睇吓有冇嘢漏
無錯 好多course都爆爆地
steam a ?
過來人經驗加拿大海關好hea
真係唔洗太緊張
比封eta 帶齊疫苗證書 就ok
佢唔會問你拎地址
前排先到多倫多 異常地hea
下年九月應該仲有少少機會
我見有program未deadline
國際學生唔係收好多,上個月好多人已經話排緊waiting list
依家報應該要搵啲偏門啲嘅先有機會
rpg係學校層面唔會有waiting list
但係樓上有ching都講左 唔少supervisor 一早決定收咩人
但係呢個唔係唔報加國學校嘅理由
特別係宜家呢個時勢 真係走得好走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞