[Netflix] the Witcher 第二季討論區

881 回覆
63 Like 4 Dislike
冇玩開驚睇開小說真係一頭霧水
咩天體交會 巨石柱 靈藥 上古之血
不過冇野睇可以睇下咁geralt 好好j
天體交會係講呢個世界喺千幾年前嘅災難, 人類同埋唔同種類嘅邪惡怪物喺嗰陣時嚟到呢個世界, 基本上係世界觀設定

不過的確套劇可以喺第一季將個世界觀再交代得清楚啲嘅
同埋遲啲會有套前傳blood origin應該就係講天體交會
S1基本上skip住黎睇
S2 睇咗第一集好似唔錯喎
Dllm點撚知第2集咁就死咗 仲要死得勁on9
想講成套野真係fans向
冇睇過小說打過機 入面啲term都幾難明
普通人睇要左查右查 人名地點時間線個啲更加唔駛講
S1果陣睇完都覺得個Yen還好啦都有啲演技
S2睇落真係唔掂
咁多角色咁重視又成日討論佢
結果佢個人出到黎真係冇氣場
啱啱睇哂
個個屌女選角
但D仔選得好好喎
除左杰佬外
丹爺都做得好過GAME同書
Vilgefortz....
堂堂巫師世界人類頂點,企埋全世界公認最靚嘅Francesca隔離都覺得突出嘅型男

竟然搵個阿差做

Cahir又咁邪氣

其實都真係得超人同Dandelion揀得好
Dandelion都好大隻
ISTREDD

Istredd先嚴重
真人Yen 只係大Ciri 5歲
最後一集個光頭佬同隻雀仔傾計, 好似叫遊吟詩人去搵個光頭佬?
今季真係飛住睇 反而上季時間線交錯但精彩啲
https://youtu.be/VUqaYxO3Vks
唔怪得原著燃會咁憎season 2。
其實season 1都改左唔少,我未睇原著前都覺得杰佬同Ciri D 感情有D 格硬黎,原來佢地原著中真正第一相遇的事件比Netflix cut鬼左。(反而一D原著暗場交待甚至無講過的事佢就拍足晒)
其實S1都麻麻
只係S2魔改得更加誇張
同意
第一季我一口氣睇晒
今季睇咗兩集已經頂唔順
完全吸引唔到我追落去
今季得第一集好睇
同埋改得幾好
未試過睇完爛劇睇到咁傷心
改到7彩
我睇witcher 居然成季變咗哈利波特同政治正確劇
公佈果時仲以為會睇到類似呢啲場面
https://www.youtube.com/watch?v=1-l29HlKkXU
2季都仲未交到貨
我買咗"最後的願意"本書嚟睇

佢啲故事係致敬定吐糟啲童話故事
睇咗1/3已經見到美女與野獸, 長髮公主同埋白雪公主
第2季居然出新角就死兄弟
玩個game 既會好失落
蘭伯特靠你啦
最有趣果D 劇冇改篇
Eskel 明明係隻game入面好型
有冇人覺得吟遊詩人唱啲歌好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞