[Netflix] the Witcher 第二季討論區

881 回覆
63 Like 4 Dislike
因為編劇睇到原著小說有「可改進」嘅位。
為咗更有效率地代表各種族所以針對小說改編,
帶給各界觀眾「更有角色代入感」嘅劇目。

P.S: 如果你對劇本有意見嘅你就係:
種族/性別/傷殘歧視、仇女、白人至上主義⋯⋯etc
雖然有啲位係亂,不過佢有啲細節位都做得幾好,例如國王亂倫果度,Geralt係間房見到佢地細個既畫,之後就去到Yen條線講佢參加ball,第一次見到細個國王兩兄妹。呢種感覺幾好
係咪無續到小說個license
淨係買咗啲角色同設定版權

第一季全部都跟小說
個writing明顯solid好多百倍
今季真係同人改篇咁
佢應該唔會再接呢啲master /mentor 角色
書都係咁
第一季集集都跟足
得ciri果到改咗

今季全部自己寫
尋日連續睇左兩季製作特輯,第一季好強調,講過幾次忠於原著,第二季基本上冇提過
啱, Zoe Saldaña咁嘅樣我可以接受
可能個作者見第一季咁收得
開個天價
其實第一季都唔係話跟足
起碼佢殺左Mousesack先

索登山之戰又改左好多
無錯 黑人都有靚女 龍母個女僕
用咁多口水講黑人肥婆同黑騎士就係為左國王出黎嗰下型d
btw嗰隻黑人elf間諜好撚唔討好 下季千其唔好比戲份佢呀

係冇人搵佢casting 呢套野除咗超人自薦做geralt係唯一叫好 其他佢地自己揀既演員都好冇眼光 成班路人咁 同隔離got cast天同地比
成套野D仔好睇過D女
靚女就做配角, 一係就一集死
全劇最靚第一集就死咗
原本係點
佢有講過啦,仲大大聲講改篇自精靈血
龍母高仿版
我屌睇完解說終於明
拍到一鑊粥咁
https://www.youtube.com/watch?v=_xOXZuBmzh4
犯豬娜真係
第一季都冇咁過份

第二季條公主裙最撚難頂
好心佢插蘇鼻肥婆四咁嘅尊容就做返諧角丑角
而家同睇欣宜扮白雪公主冇分別
成套嘢 D conversation 好唔自然
講一句突然轉一個話題
好格硬講比觀眾聽咁
聽個個心諗做乜鳩

e.g.
vesemir 同 ciri 講 通常初嚟嘅客人頭幾晚都訓唔著
跟住就無端端講呢個係第一代 witcher
ciri 個時重要背住佢

另一個場景
triss 衝入房同 vesemir 講
有樣嘢要話你知 枝血唔見咗
第2句就話 我有事要走先啦 拜拜
即係點 係咪即係你撻撚咗枝血而家著草走
邊有咁花fit,好撚沉實
vesemir 一定唔會比班細係 kaer morhen 叫雞先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞