[Netflix] the Witcher 第二季討論區

881 回覆
63 Like 4 Dislike
劇呢隻低lv
原著都係咁,不過冇爬黎爬去
Trailer呢個高lv吸血鬼,變埋人樣可以扮到貴族
冇打過機/睇小說,想問按照呢個進度大約要拍幾多季先完
已進入原創劇情,冇人答到你
plan左7季
第一季幾好睇,世界設定有趣,套書有返咁上下出名係有原因,但非順序嘅時間線除左引觀看混亂之外無正面效果
第二季劇情老套,人物又要為推動個老套嘅劇情寫到唔合情理同弱智

睇完睇討論先知劇情比人改晒,唔怪得有種拎住靚材料但煮雞翼魚蛋湯嘅感覺
第一季都ok 第二季睇唔明
未接觸過真心睇得明第2季咩?
我有玩驚都有時有d迷
好多野有野無尾, 淨係撻d terms出黎
又鋪排得差, 睇左半季都唔知想點, 棄左
係 我game同小說都冇接觸過 但係我想講season2真係拍到又亂又悶 睇到中段直程忍唔住開1.5速睇
近朱者赤
今個season覺得已經老咗好多咁
S2 改到咁樣,咁離譜,你地班編劇S3 改埋Geralt 食埋Ciri 呀笨
拍埋 fringilla triss 一比 好難唔靚女
班編劇究竟諗乜撚嘢
witcher 又唔係 game of thrones
有晒書係度比你照抄
大把死忠 fans 一定訓身支持贏鳩硬嘅
你懶醒改乜撚嘢呢?
改到鬼5馬6
又表達得差睇到一頭霧水唔知 up 乜
可以同時得罪晒原著 fans 同 casual viewer
犀飛利
睇第一季之前未睇過書未玩過遊戲
一開頭時間線唔係好明 但睇到後期砌返埋一齊覺得好正喎
不過真係要一兩日煲完一季先有咁既感覺
如果好似追劇咁 一星期一集 成個月後都唔記得之前講咩啦 變相仲亂
Netflix 劇多數一次過出晒,我都係一次過睇
散敍插敍唔係唔得,但係為左咩想做咩效果而運用哩種編排,第一季感覺為打散而打散
但如果跟足時序出仲衰喎隨時
成個故事個時間其實好長
變相頭2集淨係講yen係魔法學校既野到變靚再到流浪
跟住2,3集先講主角點樣救ciri老豆老母 同yen既經歷
ciri遇難到遇返主角擺係最尾2,3集

真係頂佢唔順
樣衰不特止,s2仲要肥左幾個碼
完全冇演員自覺,身型都唔keep 唔連戲

呢家netflix 必有原素:
黑人,gay, les, 係咪要加埋肥人
覺得衰係因為你構想堆字人物線單線化埋,中間其他事件比你食晒?
大部分劇書戲都係多線進行,特別愈大型愈編章長嘅故事愈多事件分線去構築世界,所以劇集上多線會更明顯,但好少大力玩時間線多線
電影版雲圖就係兩種線都多線例,但人地咁安排去達到同套戲主題呼應效果
所以睇第一季用哩種少有嘅手法拍諗下點解咁拍,而唔係停留將亂左嘅拼圖拼埋一齊嘅成功感,即係你個好正喎
其實用黑人OK,宜家講平權就係想大家忽略膚色去看待一個演員
但呢位直頭係樣衰

黑人印度人都冇問題
但搵個五官身形市正D嘅得唔得
上面個 fringilla 肥到成個達叔咁算點啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞