[Netflix] the Witcher 第二季討論區

881 回覆
63 Like 4 Dislike
第一季有班女野人之類,咁佢地又重唔重要?
睇黎真係要睇小說,好多設定同角色都唔明
成個第二季個進度好似好慢,講得好少野咁,見你地之前咁講,佢唔拍多5、6季睇怕都講唔哂啲野。
冇打機,冇睇小說
睇到第4集嫌悶停左
除左男主角,其他角色好似好低智冇咩腦咁
放心
一定有
女野人係樹精
但同故事主線好似無大關係
搭單想問下邊度有冇得網上版小說?
繁體字
要俾錢都ok
搵極都係得最後的願望
始終電話睇方便過睇書
Vesemir d 反應完全唔迫真。照顧左百鳩幾年嘅仔一個一個gel 晒都只係up 兩句,係咪d 演技太屎。

另外,Geralt 打親怪都easy mode, 其他witcher 打怪就hell mode y
Vesemir 寫到戰力垃圾,謀略同臨場判斷垃圾,見到自己一手帶大witcher gel 晒都冇太大情感, 臨尾重要同徒弟講「sorry 頭先我柒左」

角色定位好奇怪。

情感表達都怪啦
隻貓頭鷹係Filippa?
有書可以照抄,都可以將劇情改到不倫不類
似第1季咁,每季做1-2本書都夠穩陣啦。
搞咩又加新角色&原創一堆劇情
咁鐘意拍 希望會拍埋同vigo搞野
Yennifer比佢哋班左膠換種族都算,
今季完全將佢角色人格謀殺真係唔知想點
成日話唔好搵原小說/game比咁你咪自己原創囉。
又要拎原著小說出嚟呃人睇
根本就係近幾年啲仆街左膠編劇去玩D&D,
乜鳩都唔識就咁加入D&D果啲北歐原素落去。
Wild Hunt係書應該係異世界精靈軍團。
九唔搭八咁話隻惡魔變Wild Hunt真係睇到屌出聲
睇到最後一集lu,又係黑鬼
連philippa都係nigger
痴撚線除左ciri之外d女術士重要角色都係nigger
希望有電影版再選過角
Netflix高層左膠揸旗
齋睇套劇其實我都唔係好明講咩
個人覺得第一季好睇好多
啱啱睇晒
利申先
無睇小說 無打機 純睇劇
S1個陣覺得個時間線亂亂地但都睇得明
夾到時間線之後仲覺得幾吸引幾surprise
個feel好魔幻 同埋營造到個好宏大既世界觀俾觀眾

S2睇個陣其實唔多記得S1講乜 但睇睇下都有d印象S1個幾條線講咩
但S2劇情唔知想點咁
街外人睇覺得劇情又鬆散又悶 感情描寫又唔到肉
想講男主同公主既父女愛但又寫唔出兩者之間個種牽絆
公主係呢季成個青春期叛逆死𡃁妹咁包拗頸
睇到勁撚躁底
Elf同黑人個到唔知做乜鳩咁勁拖戲
然後黑人奪權個到邊撚個諗架?小說同game都有呢幕架?個feel好撚智障
即係我奪唔撚到權啊所以我殺晒你地算lu咁
Yen最後唔知做乜明明送ciri去死但突然又反口
最後仲勁大愛咁想犧牲自己
如果劇情有表達到佢好掙扎既話都幾好睇
但問題係個劇情都冇點培養過感情
睇到嬲

套野未去到極垃圾既程度
但遠遠稱唔上幾好
https://www.books.com.tw/products/0010845903
台版本身2100 NT$
https://carousell.app.link/p2QcGoqfjmb
代購代運900$都唔知平定唔平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞